Virágzó vidékünk

Megünneplik a tölgyfát, mely híressé tette Bátaszéket

Facsemete-ültetéssel üzennek az utókornak a hagyományos Orbán-napi megemlékezésen.

A bátaszéki öreg molyhos idén tavasszal híressé tette a települést, hiszen több mint 72 ezer szavazattal megnyerte az európai év fája 2016-os versenyét. A 400 évesnél is idősebb tölgy – mely egy erdő emlékét őrzi – a Bátaszék feletti Orbán-dombon őrködik, vigyázva a településre, hogy történelmi és emberi értékeit megóvja az utókor számára.

Fotó: Révész Dániel
Fotó: Révész Dániel

Kápolna Szent Orbán tiszteletére

Közvetlen közelében áll a szőlőhegyek patrónusának tiszteletére a Szent Orbán-kápolna, melyet a bátaszéki hívek az 1739-es nagy pestisjárvány után emeltek. Gyönyörű innen a kilátás. Ellátni a következő faluig, Bátáig, szép időben pedig a Duna árvízi területe is megcsodálható.

A tölgyfa évszázadok óta őrködik

Az évszázadok óta őrködő tölgy szeretetét bizonyítja, hogy minden naptári év május 25-én – Orbán napján – megmozdul a város, amikor a molyhos tölgynél lévő kápolnában tartanak szentmisét, kérve, hogy jó legyen a szőlőtermés.

Bátaszék legöregebb fája, a molyhos tölgy lett az év euró
Fotó: MTI – Sóki Tamás

Borral locsolják meg a fa törzsét

Az európai év fája díjat 2016. május 25-én ünneplik meg a helyiek. A 18 órakor kezdődő szentmise után a hagyományoknak megfelelően a jó szőlőtermésben bízva borral locsolják meg a tölgy törzsét. Az utókornak azzal üzennek, hogy idén az öreg molyhos tölgy mellé egy fiatal molyhos tölgy facsemetét is elültetnek, mellé pedig időkapszulát helyeznek el.

Címfotó: MTI – Sóki Tamás

Olvasói sztorik