Virágzó vidékünk

Tengernyi színben pompáznak a löszpusztai vadvirágok

A nyári hónapokban is találunk itt virágzó fajokat.  

A szarvasi Csáky-kastély kertjében elterülő és páratlan szépségű – a Kákafoki Körös holtág által körülölelt – Anna-ligetben két éve telepítették a Dél-Tiszántúlon ritka és jellemző löszpusztai növényeket bemutató kertjét, melyben 28, a Dél-Tiszántúlon is őshonos löszpusztai növényfaj látható – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Hengeresfészkű peremizs
Hengeresfészkű peremizs

A vadvirágok között ritka, védett fajok is szerepelnek, így a gumós macskahere, karcsú orbáncfű, törpemandula, kék atracél, hengeresfészkű peremizs, gór habszegfű, pusztai gyújtoványfű. A gyakoribb fajokból négy különböző zsályafaj is látható egymás mellett, a ligeti, mezei, osztrák és lózsálya. Megtalálható a ritka fajok közül a sarlós gamandor, a hegyi len, a töviskés imola, az egyenes pimpó és a koloncos legyezőfű is.

Gumós macskahere
Gumós macskahere

A löszpuszta-gyepek valaha a Dél-Tiszántúl jelentős részét borították, a Békés-Csanádi löszhát nagy kiterjedésű legjobb minőségű, csernozjom talajú részein. Mára kis kiterjedésű területekre szorultak vissza, legtöbbjüket már évszázadok óta szántóként hasznosították. Így többnyire keskeny gyepsávokban, úgynevezett mezsgyékben maradtak meg vasutak, utak mentén, kurgánok és földvárak tetején.

Koloncos legyezőfű
Koloncos legyezőfű

A löszgyep a Dél-Tiszántúl egyik legveszélyeztetettebb élőhelye, az Európai Unióban a síksági pannon löszgyepek néven kiemelt jelentőségű élőhely típus, mely védelme érdekében a Natura 2000 hálózathoz tartozó természetmegőrzési területeket kellett kijelölni.

Töviskés imola
Töviskés imola
Pusztai gyújtoványfű
Pusztai gyújtoványfű
Kék atracél
Kék atracél
Karcsú orbáncfű
Karcsú orbáncfű
Sarlós gamandor
Sarlós gamandor
Lózsálya
Lózsálya

Képeink illusztrációk – Fotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik