Virágzó vidékünk

Csokorba gyűjtött 10 vadvirág – Te melyiket választanád?

A hazánkban fellelhető vadvirágok önmagukban is szépek, együtt pedig a csodaszép kategóriába tartoznak.

„Az ablakon kinézve azt a tájat akarom látni, amit ismerek és szeretek. Akár a vadvirág: ott akarok nyílni, ahova tartozom.”

A napfény íze című filmből kölcsönzött idézet lényegre törő is igaz. Csodáljuk meg az alábbi 10 vadvirágot, és – csak a játék kedvéért – válasszuk ki a számunkra legkedvesebbet!

Búzavirág

vadbuza

Mint a gabona gyomnövénye, megművelt területeken fordul elő, különösen a búza- és rozsvetésekben. A növény kék virágait gyűjtik, amely annál értékesebb, minél jobban sikerül megőrizni eredeti színét. Forrázatát külsőleg szemgyulladás borogatására, toroköblögetésre használják.

Kamilla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orvosi székfűnek is nevezik. A világ több országában termesztik, a legfontosabb termesztő országok közé tartozik Argentína, Bulgária, Egyiptom és Magyarország. Teája nem csak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz.

Leánykökörcsin

vadleánykökörcsin

Március-áprilisban nyíló virágai kékesibolya színűek, élénksárga porzókkal.  Szikla- és pusztafüves lejtőkön, erdőspuszta-réteken fordul elő. Teájával az asztmatikus görcsöket csillapították, fejfájás enyhítésére itták. Vesebetegségek, köszvény, csúz gyógyítására ritkán még ma is használják.

Mocsári kockásliliom

vadkockasliliom

Tulipánra emlékeztető, bókoló, harang alakú, 3–5 cm-es virágai magányosak, néha párosával fejlődnek április-május környékén. Színük bíbor vagy rózsaszínű, néha fehér, látványosak. Védett növény, mely 2016-ban Magyarországon elnyerte az „Év vadvirága” címet.

Nagyezerjófű

vadbagyezerjófű

Május-júniusban virágzik. Ismert népi nevei: boszorkányfű, erősfű, kőrislevelű-ezerjófű, ditamos, ezerjófű, kőrisezerjófű, kőrisfa levelű fű, szarvasfű, szarvasgyökér. védett növény, A népi gyógyászatban egykor sebek kezelésére, belsőleg reuma ellen,menstruációs ciklus megindítására használták a levelét és a gyökerét.

Nyári tőzike

vadnyáritőzike

Főleg a Dunántúlon, illetve az Alföld egyes részein található. Magyarországon a puhafaligetek (fűz, nyár, éger) védett növénye. Virágzási ideje április-június között van.  Népies nevei: kakasvirág, szoplán, vízi gyöngyvirág, lógyöngyvirág.

Pipacs

vadpipacs

Szántók szélén, tarlókon, parlagokon közönséges gyomnak számít. Utak szélén, parlagokon nő. A 20. század közepén még a gabonák egyik alapvető gyomnövénye volt, azóta a vegyszeres gyomirtás jobbára kiszorította a vetésekből. A búzatáblák szélén a mezei szarkalábbal és a búzavirággal együtt ma is tömegesen terem.

Szibériai nőszirom

vadsdzibériainőszirom

Május-júniusban virágzik. Tőkéjében meghajtó és hánytató anyag van, ezért a mérgező növények közé számítják. Védett növény. 2014-ben Magyarországon elnyerte az „Év vadvirága” címet.

Tarka nőszirom

vadtarkanőszirom

A tarka nőszirom Magyarországon védett növényfaj. Sztyeppeken, bokorerdőkben, melegkedvelő tölgyesekben fordul elő. A szárított virág kellemes illata az ibolyáéra emlékeztet, ezért helyenként ibolyagyökérnek is hívják. Május-júniusban virágzik.

Turbánliliom

vadturbánliliom

Magyarországon leginkább a Dunántúlon és a középhegységek erdeiben található meg. Védett növény. Főleg csapadékosabb években igen gyakori érdekessége, hogy speciális alakú virágait kizárólag szenderek (lepkék rendjéhez tartozó rovar) képesek beporozni. Sárga hagymáját Szibériában étkezési célra is hasznosítják.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik