Virágzó vidékünk

Hosszú idő után nyári ludak költöttek újra a Kígyósi-pusztán

Az, hogy a nyári lúd új helyeken is megjelenik költőfajként, országos jelenségnek mondható.

Már tollasak és lassan röpképesekké válnak azok a fiatal nyári ludak, melyek a Kígyósi-puszta fokozottan védett, ősi mocsaraiban nevelkedtek fel. – számol be róla a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja.

1977-ben nyilvánították védetté a Kígyósi-pusztát. Az azóta eltelt 40 év során szinte minden ősszel és tavasszal találkozhattunk átvonuló nyári ludakkal. Ebben az évben viszont még ettől nagyobb öröm érte a Nemzeti Parkot, ugyanis két pár is fészket rakott az ősi mocsarakban, s szépen felnevelték fiókáikat.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A park munkatársai a napokban megfigyelték a két lúdcsaládot. A madarak rendkívül bizalmatlanok az emberrel szemben, így csak távolról tudták szemügyre venni a fészkeket, Sajnos a fiókák számát (ami feltételezhetően 2-3 lehet páronként) nem sikerült pontosan megállapítani, mert a ez a madárfaj rendkívül bizalmatlan az emberrel szemben, és a dolgozók közeledésére, azonnal elrejtőztek a mocsár gyékényes részébe. Annyit viszont sikerült megtudni, hogy a fiókák már tollasak, tehát nemsoká röpképesek lesznek.

Az, hogy a nyári lúd új helyeken is megjelenik költőfajként, országos jelenségnek mondható. Az állomány ugyanis növekszik, a költőhelyek telítődnek, ezért új, költésre alkalmas élőhelyeket keresnek maguknak. Érdekesség, hogy Békéscsabán már a cserépgyári tavakon is költenek nyári ludak.

Címfotó: Marik Pál

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik