Virágzó vidékünk

Megérkeztek a császárbajszú tamarinok

A család minden tagja gondoskodik az ikrekről, és részt vesz hordozásukban, nevelésükben is.

Irekkel bővült a Nyíregyházi Állatparkban a császárbajszú tamarinok állománya. A 140 napnyi vemhesség után született majmok idejük nagy részét az ivarérett állatok hátán kapaszkodva töltik, de olykor már önállóan is ismerkednek a kifutóikkal – írta az MTI.

Császárbajszú tamarinok születettek a Nyíregyházi Állatpa

Lefelé hajlik a fehér bajusz

A 30-40 dekagramm súlyú, 25 centiméter hosszú majmok legfeltűnőbb sajátossága a mindkét ivaron jól látható nagy, fehér, lefelé hajló bajusz, mely már a kölyköknél is elkezdett növekedni. Erre utaló fajnevük azonban tévedésen alapul: 1907-es felfedezésükkor még csak elejtett példányokat ismertek, a hosszú, lelógó bajuszt a preparátorok felfelé kunkorították, mivel azt feltételezték, hogy a bajuszvég felfelé áll, csakúgy mint II. Vilmos császáré. A tévedésre csak néhány év múlva jöttek rá, amikor élő példányokat is láttak, de az állatokon ragadt a császárbajszú tamarin név.

Az aktív életet élő család szinte egész nap mozgásban van, idejük nagy részét táplálékkereséssel és társaikkal játszva töltik. A természetben Peru, Brazília és Bolívia erdőségeiben gyümölcsökkel, fák nedvével és nektárral táplálkoznak, fehérjeigényüket pedig rovarokból fedezik.

Fotók: MTI – Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik