Virágzó vidékünk

Kameruni törpekecskék a Tisza-tavi élményfalu új nevezetességei

Sokan kedvelik a dolmányos varjút és a vadászsólymot is.

Ha a korábbi években a turista Sarudra látogatott, tudta, hogy pusztai gyalogos-, vízi-, kerékpáros-, csónakos- és madármegfigyelő túrákon kalandozhat a Tisza-tavon és annak környékén, alkalmasint pedig jókat fürödhet a helyi strandokon. Ez a kínálat bővült a Tisza-tavi MiniZOO megnyitásával, ahol állatok sokasága várja a látogatókat.

minizoo6

A Sarudon élő Gyöngy András az állatok nagy barátja és a természet szerelmese. A fiatalember mert nagyot álmodni, amikor évekkel ezelőtt elhatározta, ő bizony létrehoz egy állatparkot a Tisza-tó partján.

Az elhivatottság és kitartás mellett kellett ehhez egy megfelelő terület, pénz és sok-sok munka, no meg Andrásnak Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című művéből kölcsönzött, a gazda és állatok kapcsolatára vonatkozó ars poeticája:

Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

minizoo3

A fiatalember ma már büszkén mondhatja, hogy egyre népszerűbb az álomból valósággá vált mini állatpark, ahová nem csupán a turisták, hanem a környék óvodás és iskolás csoportjai rendszeresen betérnek. A látogatók kipróbálhatják magukat az állatok gondozásában, etetésében, a konyhakertben különböző fűszernövényeket és zöldségféléket ismerhetnek meg, miközben az állatsimogatás a fő program.

minizoo7

Jancsi, Loló, Hajni, Felhő

Az állatállomány folyamatosan bővül. A különböző színekben pompázó tyúkok mellett kacsák, libák, büszke pávák és pulykák, emuk, pavlovszkaja díszcsirkék és aranyfácánok a pitvar lakói, de a szárnyasok közé tartozik Jancsi, a dolmányos varjú, Loló, a papagáj és sok díszes galamb is.

Ölbe ülnek a minikecskék

Kutyák és macskák természetes élőlényei egy vidéki gazdaságnak, de vannak kecskéik és teheneik, akik közül a kis borjak és gidák nagyon népszerűek, miként két lovuk, Hajni és Felhő is. Ritkaságnak számító kameruni törpekecskéik olyan barátságosak, hogy akár a vendégek ölébe is beleülnek: Kormi és Krémi nemrégiben ikerpárral ajándékozta meg az állatparkot.

minizoo5

Sába, a vadászsólyom is a gyerekek nagy kedvence, miként a rejtekhelyéről gyakran előbújó afrikai fehér hasú törpesün, Turcsi, a vietnámi csüngő hasú malac és az András vállán szívesen pihenő két vadászgörény is.

minizoo4

Ahogy Gyöngy András eltervezte, a Tisza-tavi MiniZOO történetében első lépés az állatsimogató és különböző ismeretterjesztő programok elindítása volt. Folytatása következik – új állatokkal, újabb bemutatók kínálatával – hozzájárulva ahhoz, hogy Sarud továbbra is büszkén viselje az élményfalu címet.

Fotók: Facebook/Tisza-tavi MiniZOO

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik