Virágzó vidékünk

Ritka madarak tűntek fel Miskolctapolcán

Kis csapatban úszkálnak a csónakázótóban.

Onofer Attila, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) egyik önkéntese 4 mandarinréce jelenlétéről számolt be a Miskolctapolcán található csónakázó tavon – olvasható a szervezet weboldalán.

Mandarinréce

A mandarinréce kelet-ázsiai elterjedésű faj, Európába a 18. században telepítették be díszmadárként. Eredeti élőhelyén valaha széles körben elterjedt volt, de a nagyléptékű exportálása és az erdőirtások miatt az állomány mára jelentősen megfogyatkozott, csökkenő trendet mutat. Faodvakban költ, melyek akár 10 méter magasan is lehetnek. Ügyesen repül és mászik fára karmai segítségével.

Könnyű tenyészteni és gondozni, állatkertekben és tenyésztőknél gyakran láthatjuk. Nem ritkán az ilyen helyekről elszöknek egyedek – valószínűleg az október 30-án észlelt madarak is egy ilyen helyről származnak -, de előfordulnak kivadult populációk is.

mandarin2

A miskolctapolcai csónakázó tó télen sem fagy be az abba belefolyó melegebb víz miatt, így kellemes élő- és telelőhelyet nyújt a vízimadaraknak. Jégmadárral és hegyi billegetővel is folyamatosan találkozhatunk – melyek szintén vízhez kötődő, látványosabb fajok -, mandarinrécét azonban még nem láttak itt.

Hogy a 4 madár itt telel-e, vagy csak ideiglenesen “állomásozik” Miskolctapolcán, azt nem tudni. Azoknak azonban, akik megnézik a mandarinrécéket, biztosan felejthetetlen élményben lesz részük.

Mint korábban megírtuk, Egerben a város büszkesége az évek óta ott telelő mandarinréce. Erről ITT OLVASHATSZ.

Fotó: Onofer Attila helyszíni felvételei

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik