Virágzó vidékünk

Megérkeztek az első vadlúdcsapatok Tatára

Számuk folyamatosan növekszik és heteken belül több tízezer lehet.

Bár csak november 26-án rendezik a XVI. Tatai Vadlúd Sokadalmat, az Öreg-tó partján, az Építők parkjában lévő madármegfigyelő toronynál a ludak már gyülekeznek a tómeder homokszigetein. Szakértők szerint, ha még alacsonyabb lesz a vízszint, megnövekszik a vadludak száma is – írta a kemma.hu.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon, különlegessége, hogy a tó egy része a belvárosban helyezkedik el.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt találtak éjszakázó- és pihenőhelyet vonulásuk során.

Minden év novemberében visszatérnek, hogy február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Egyes ősz végi vagy téli napon akár 40-50 ezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.

Amitől e látványosság azonban Európa-szerte egyedülálló, az az, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan madár-pihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Reméljük, hogy az idei sokadalom is látványos lesz!

Címfotó: MTI

Olvasói sztorik