Virágzó vidékünk

A termelők szerint nem emelkedik idén a fenyőfa ára

Javában folyik a fák kitermelése, a legolcsóbb a lucfenyő lesz.

A karácsony közeledtét mi sem jelzi jobban, minthogy a fenyőültetvényeken a gazdák már november közepén-végén megkezdték a fák kitermelését. Somogy megye délnyugati vidéke, Vas és Zala az ország első számú „karácsonyfa-lelőhelye”, a hazai otthonok kilencven százalékába az ország ezen vidékeiről származó fenyő kerül – írta a sonline.hu.

Hogy milyen fenyőt vásároljunk, arról korábban ITT ÍRTUNK.

A kitermelés kezdete időjárásfüggő, a meleg idő ugyanis nem kedvez a kivágott fenyőnek, ezért ha enyhe a november, a gazdák akár a hó végéig is kivárnak, legalábbis a luccal, mely a legkönnyebben szárad. Dél-Somogyban a luc, a nordmann és az ezüst dívik, illetve újabban a kolorádói jegenyefenyő, mely a nordmannhoz hasonló minőség.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A fenyőfa árak jellemzően évek óta alig változnak

Az ezüstfenyő ára várhatóan méterenként 3,5-4 ezer forint, a nordmanné pedig 5-6 ezer forint körül alakul – olvasható a teol.hu portálon. A legolcsóbb továbbra is a lucfenyő, mely 2 ezer forint körül lesz méterenként. A faiskolai földlabdás fák ára sem változik: a legfeljebb egyméteres ezüstfenyő 5 ezer, a legkeresettebbnek számító luc 2,5-3 ezer, míg a nordmann fenyő 7 ezer forint körül alakul a termelők szerint. A lap hozzáteszi: ezek csak irányárak.

Maradhat a tavalyi ár

Zalában is javában tart a fák kitermelése – írta a zaol.hu. Az ottani őstermelői vélemény szerint úgy tűnik, a tavalyihoz képest nem emelkedik a fenyőfa ára. Budapesten a kereskedők egy minőségi fa esetében 7 ezer forintot is elkérhetnek méteréért, az ezüstfenyő 5 ezer forintba kerül, a luc pedig 3 ezret kóstálhat majd méterenként a piacokon.

Kapcsolódó anyag: 10 varázslatos karácsonyfa

Címfotó: Fenyőfát vágnak ki a Zala megyei Surdon 2016. november 23-án – MTI, Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik