Virágzó vidékünk

Édes-mézes falu született Zircen

Édes-mézes falu született Zircen

Saját mézeskalács falut álmodott az anyuka, aki már gyermekként sem szerette a mézeskalácsot.

A mézeskalács az ünnep elengedhetetlen része. Illata körül lengi a lakást, látványa pedig gyönyörködteti  a szemet. Szinte mindenki szereti, és sokan saját receptúra szerint készítik. Így volt ezzel Bognár Anita is. Nekiállt és kikísérletezte saját mézesét, majd mézeskalács-falut épített közösségi összefogással, Zircen.

dsc03054

Hogyan jött az ötlet, hogy egy egész falu készüljön?

Tavaly meghívást kaptam az ország egyik távoli pontjára egy mézeskalács-falu kiállításra. Ám messze is volt, nem is volt rá időm de főleg  nem akartam utaztatni a mézeseket, sajnáltam volna őket. Így kitaláltam, hogy  közösen, összefogva az  emberekkel készítünk saját magunknak egy falut. Akkor nem jött össze, későn kaptunk észbe, idén viszont időben meghirdettük. Így érkezett Magyaralmásról, Balatongyörökről is porta.

Mi volt a tematika? Mindenki készített, amit szeretett volna?

A felhívásban úgy hirdettük meg, hogy A/4-es telkeket kell beépíteni. Volt olyan osztály, aki 6 telket foglalt, én az apátság épületének is többet foglaltam. Összesen 54 telket foglaltak le és 34 porta készül el. Nem csak  házakat lehetett “építeni”, volt aki focipályát, fát, vagy amihez ép kedve volt. Otthon aztán mindenki nekifogott és készítette az alkotásait. Volt lehetőség tanácsot kérni, akár a kezdeményezés közösségi oldalán,  akár tőlem személyesen. Két “konzultációs” napot is tartottunk, ahol kérdezhettek, titkokat tudhattak meg a résztvevők. Mindenki nagyon ügyes volt, a személyes segítséget nem is sokan igényelték.

Fotó: Bognár Anita
Fotó: Bognár Anita
Fotó: Bognár Anita
Fotó: Bognár Anita

Mi lesz ezzel a csodálatos mesefaluval?

Ezek a házikók akár három évig is elállnak. Természetesen mindenki hazaviheti a magáét és akár jövőre, újra megépíthetjük a falut.

A recept műhelytitok, vagy megosztható a nagyközönséggel? 

Természetesen! Íme az én Isteni puha mézes receptem. Egyszerűen odáig vagyok tőle.

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • fél kg finom porcukor
  • 5 egész tojás-ne nagyok,inkább kicsi, vagy közepes méretűek legyenek
  • 20 dkg méz
  • 18 g szódabikarbóna
  • 12,5 dkg Ràma
  • 1 cs Kotányi Mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só

Elkészítése

  • A lisztet, cukrot, szódabikarbónát szitáljuk össze.
  • A vajat, mézet olvasszuk meg-de ne forrjon, éppen langyos legyen, s a méz nem maradjon kristályos.
  • A  tojásokat keverjük el.
  • Az egészet robotgép dagasztókarjával állítsuk össze. Ha túl lágy, akkor kézzel gyúrjunk hozzá még kevés lisztet!
  • Zacskóban légmentesen zárjuk le.
  • Tegyük a spájzba, vagy más hűvösebb helyre, majd másnap -de ha van időnk, akkor hagyjuk pihenni akár két hétig is (amit étkezésre szánunk, azt ne hagyjuk annyit állni)- liszt nélkül jó alaposan gyúrjuk ki belőle a keletkezett buborékokat, Akkor jó, ha szép zsíros fényt kap és nem levegős.
  • Nagyon gyengén lisztezett ,de inkább keményítővel beszórt deszkán nyújtsuk ki vékonyra, s szaggassuk kedvünkre. A tészta felülete ne legyen lisztes! Ha mégis, akkor egy puha ecsettel seperjük le róla!
  • Előmelegített sütőben légkeveréses fokozaton, 175 fokon mérettől függően 6-20 percig kell sütni. Ne süssük túl. Azt szoktam tanácsolni, ahány cm-es formákat szúrtunk ki, annyi percig legyen a sütőben.
Fotó: Bognár Anita
Fotó: Bognár Anita
Fotó: Bognár Anita
Fotó: Bognár Anita
Fotó: Bognár Anita
Fotó: Bognár Anita
15304623_234464080320456_5492187876658369622_o

Horváthné Gazder Márta a múzeum kézműves oktatója elmondta, hogy a múzeum otthont ad a civil kezdeményezésnek, de ezen kívül is számos adventi programmal várják a Múzeumban a Zircre látogatókat. A kézműves programok az adventi hétvégéken leginkább a felnőtteknek szólnak, viszont az utolsó hétvége a gyerekeké és a családoké.

Ma reneszánszát éli a kézműveskedés. Sok tanfolyamot indítunk fazekasságot tanítunk, vagy szőni. Ezek az emberek nem azért járnak a tanfolyamra, mert ebből akarnak élni, hanem szeretnének kiszakadni a hétköznapokból, mást tenni, mint általában szoktak. Azt mondják az itt tanultak, az itt töltött idő felér egy meditációval.

Kapcsolódó téma: Egy kézműves tárgy nem más, mint út lélektől lélekig

Az országban több helyen is látványos adventi vásárral várják az érdeklődőket, Zircen sem lesz másként. Mézeskalács, kézműves programok, közösségi-, és apátsági koncert gazdag kínálata teremti az ünnepi hangulatot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik