Virágzó vidékünk

Fényárban úszó erdei kisvasút köszönti az új évet Királyréten

A Börzsönyben az év végi ünnepkör látványosság a fények kisvonata.

A Királyréti Erdei Vasút Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala.

1893-ban még csak fa- és kőszállításra építették 600 mm nyomtávval, a személyszállítást később, 1954-ben vezeték be. Az 1970-es évektől úttörővasútként is működött, 1978-81 között pedig átépítették 760 mm nyomtávra. Ma kizárólag a turistaforgalmat szolgálja.

A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Duna-parttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiinduló helye.

A kisvasút többéves hagyománya, hogy az év végi ünnepkörben a feldíszített kocsik mellett a Tóbi nevű motorkocsit fényköntösbe öltöztetik, hogy még varázslatosabb legyen az utazás.

Fotó: Facebook/Királyréti Erdei Vasút
Fotó: Facebook/Királyréti Erdei Vasút

A 2016-os szezonban – szakítva a hagyományokkal – nem a motorkocsit, hanem egy klasszikus Mk48-ast és egy Jah típusú személykocsit világítottak ki, mely 2017. január 1-ig a fények kisvonataként közlekedik.

A menetrend szerint a szerelvény naponta többször Kismarosról indul, és a visszaindulás előtt Királyréten 5-8 percet várakozik. Ha ez sötétedés után történik, ilyen gyönyörű látványt nyújt:

Címfotó: Facebook/Királyréti Erdei Vasút

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik