Virágzó vidékünk

Csodájára járnak a panda ikreknek Nyíregyházán

A kis fehér oroszlán is a kedvencek közé tartozik.

Közel 480 ezer látogató kereste fel 2016-ban a fennállásának húszéves jubileumát ünneplő Nyíregyházi Állatparkot, ahol tavaly 175 állat született, és a legnagyobb érdeklődés az itt született fehér oroszlánt és a panda ikreket kísérte.

Fehér oroszlán Nyíregyházán

A tavaly nyáron született kis fehér oroszlánt eleinte az anyja nevelte, de teje elapadt a kölyök háromhetes korában. A látogatók által Kókusz névre keresztelt utódot az állatpark egyik gondozójára, Herlicska Anikóra bízták, 11 hetes korától pedig egy nőstény, normál színezetű fajtárs érkezett hozzá azzal a céllal, hogy együtt nőjenek fel és – egy hímmel kiegészülve – később falkát alakítsanak.

A veszélyeztetett állatnak számító macskamedvéknél dupla “gyermekáldásnak” örülhettek a gondozók: a panda szülők két éve élnek együtt a parkban, a család pedig két kölyökkel bővült. A szaporulat azért is örvendetes, mert fogságban nagyon ritkán szaporodnak a macskamedve-félék családjába tartozó állatok.

panda1

Az egyik legnagyobb szakmai eredmény 2016-ban egy kétméteres hím homoki tigriscápa szállításának megszervezése és a kritikusan veszélyeztetett karvalykeselyű fióka kikelése volt. Az ötéves cápát a park szakemberei saját fejlesztésű eszközökkel fogták ki, majd szállították Varsóból az állatpark Ócenáriumának félmillió literes medencéjébe. A karvalykeselyű tenyészpár közel húsz éve költözött a Nyíregyházi Állatparkba: a két madár sokáig nem mutatott különösebb érdeklődést egymás iránt, de tavaly januárban fészket raktak, és 55 nap után utódjuk is kikelt a tojásból.

A park állatai közül a legnagyobb német rajongói klubja alighanem Fietének, a rostoki születésű jegesmedvének van, akit az Európai Fajmegőrzési Program helyezett Nyíregyházára a már régebben itt élő idősebb nőstény mellé későbbi tenyésztés céljából. A park úgynevezett sarkvidéki panorámájának új lakója nagyon aktív, játékos, sokat pancsol, és már közös kifutóban él Zorával, a jegesmedve nősténnyel.

Nagy siker volt az a tavalyi adománygyűjtő nap, ahol 22 családsegítő szervezetnek 35 teherautónyi adományt gyűjtöttek. Emellett az állami gondozásban lévő gyermekek ingyen látogathatták parkot, így több mint ezer gyermeknek adhatott élményt a sóstógyógyfürdői állatlátványosság.

Fotók: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik