Virágzó vidékünk

Már madárdal is hallatszik a téli álmából ébredező pusztán

Egyre gyakrabban csendül fel a citromsármány éneke, és a sordély is elénekel néha egy-egy rövid strófát.

A vándormadarak első hírnökei már megérkeztek a Körös-Maros Nemzeti Parkba. A pusztában bíbicek mozognak, az erdőkben harkályok kopácsolnak, s néha az énekesmadarak is megszólalnak – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Megjött az első bíbiccsapat

Bíbic – Fotó: Wikimedia Commons

Kardoskút környékén a nádasokban feltűntek az első nagy kócsagok, keresik az alkalmas fészkelőhelyet. A tőkés récék közé vegyülve néhány csörgő, fütyülő, kanalas és nyílfarkú récét is látni lehet. Néhány nappal ezelőtt megjelentek az első parti madarak is. Február közepén egy 28 egyedből álló bíbiccsapatot figyeltek meg, melybe seregélyek vegyültek. Egy pajzsoscankó szintén felbukkant. Másfél hónapos távollét után újra itt vannak az első darvak, a napokban már 600 példányt számoltak.

Költenek a rétisasok

A Maros-ártér erdős részein a napsütéses órákban már hangolnak a madarak, érzik a tavasz közeledtét. Egyre gyakrabban csendül fel a citromsármány éneke, és a sordély is elénekel néha egy-egy rövid strófát. Szorgalmasan dobolnak a harkályok, a vörösbegyek pedig szokás szerint gyakran egymásnak esnek.

Rétisas – Fotó: Wikimedia Commons

A Kis-Sárréten leginkább az jelzi a tavasz közeledtét, hogy a rétisasoknál megkezdődött a költés és a hollók is a fészkek környékén mozgolódnak.

3 ezer réce jelent meg

A Kígyósi-pusztára február első hetében a felmelegedés hatására nagy számban érkeztek a récék és a vadludak. Legalább 3 ezer réce tartózkodott itt, melyek azonban az újabb hideg napok beköszöntekor útra keltek, valószínűleg a folyókhoz húzódtak, ahol van még szabad vízfelület.

Csörgőréce – Fotó: Golen Richárd

Cserebökény térségében a rétisasok már költenek, sőt január végén a parlagi sasok is hozzáfogtak a fészeképítéshez. A kerecsensólymok szintén a költőhely közelében tartózkodnak, ők azonban nem építenek fészket, hanem más madarakét, vagy a kihelyezett költőládákat foglalják el.

Mozgolódik a túzok

Dévaványa térségében élénken mozognak a mezei pacsirták, s szép számban érkeznek bíbicek. A pacsirták vonulás közben már hallatnak egy-két rövid strófát, de ez még nem a tipikus tavaszi pacsirtaszó. Úgy tűnik, a túzokok szintén érzik a tavasz közeledtét, mert már nemcsak a lucernatáblákon, hanem a gyepterületeken is egyre gyakrabban tartózkodnak.

Túzok – Fotó: MTI – Kovács Attila

A Csanádi pusztákon fagyottak még a vizek, így itt most leginkább csak akkor látni a vonuló madarakat, ha felnézünk az égre. A magasban vadlúd- és darucsapatok húznak észak felé, bár az utóbbi napokban tapasztalható hideg visszavetette a vonulási kedvet. A bíbicek viszont nemcsak elhúznak a Csanádi puszták felett, hanem meg is állnak ott.

Címfotó: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik