Virágzó vidékünk

Fehérbe borítják a tőzikék a titokzatos csáfordi erdőt

Becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja.

Mintegy 50 kilométerre Soprontól, Győr-Moson-Sopron megye Vas megyével határos délnyugati területén, a Répce folyó mellett terül el Csáfordjánosfa, melynek egyik nevezetessége a védett, tőzikés erdő.

Fotó: Facebook/Élő Petra

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, a rétek ölelésében, a falu határában Magyarországon a legnagyobb tömegben az ottani tölgy-kőris-szil ligeterdő alját borítja olvadás után a tavaszi tőzike. Becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja. Csodálatos látvány kora tavasszal a csáfordjánosfai erdő, amikor a tőzikék fehér virágai mesebeli tájjá varázsolják a védett ligetet. A tavaszi tőzike februártól akár március végéig is virágzik. Virágzata apró fehér harangocskákból áll.

Fotó: Facebook/Máté Bea

A csáfordi erdőben kialakított 4 kilométer hosszú tanösvényen a látogatók a kihelyezett tájékoztató táblákról megismerhetik a virág jellegzetességeit, az erdő és a Répce folyó életét. A Répce a tavasz közeledtével elönti a tőzike tanösvényt, az ártéri területek több száz éves tölgyeit. A tavaszi tőzike a víz levonultával fehéríti ki az erdőt, és virít nagy tömegben.

A tőzike fajtái

A virág három fajtát különböztetjük meg. A tavaszi tőzike 15–35 cm magas, levelei hosszúkásak, penge alakúak. A nyári tőzike, májustól júniusig nyílik, magassága 40 cm. Az őszi tőzike szeptembertől nyílik és mindössze 10-20 cm magas.

A tőzikés virágszőnyegbe ligeti csillagvirág, sárga tyúktaréj, berki szellőrózsa is vegyül, az élővilágot pedig színesíti, hogy az erdőben az odúlakó madárvilág tagjai költenek: szürke küllő, közép fakopáncs, fekete harkály, nyaktekercs. A fák lombkoronájában héja, karvaly és egerészölyv is fészkel.

Fotó: Facebook/Kardos Enikő

A virágzás idejét nagyban befolyásolja az elhúzódó téli időjárás és a gyors felmelegedés, illetve a Répce folyó áradása a terület megközelítését nehezíti. Ezért a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakvezetéses tőzikés túráiról és a terület járhatóságáról weboldalukon folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket.

Mint legutóbb írták:

 A 2017. február 25-re tervezett tőzikés túrát nem tudják megtartani, az elhúzódó téli időjárás miatt ugyanis a tavaszi tőzike virágzása a korábbi évekhez képest később kezdődik. Az első tervezett túra időpontja március 4.

Naprakész információkat IDE KATTINTVA találsz.

Címfotó: Facebook/Lángh Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik