Virágzó vidékünk

Megkezdődött a túzok látványos szerelmi tánca

A tojók választják ki a számukra legimpozánsabb kakast.

Magyarország egyik legnagyobb túzokállománya a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él. A napokban megkezdődött látványos szerelmi táncuk, a túzokdürgés – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A dürgés egy jelzés a kakasok részéről a tojók felé arról, hogy párzásra készek. Bonyolult táncukkal a párosodás reményében magukhoz szeretnék csalogatni a tojókat. Ilyenkor a kakas a szárnyait leereszti és kifordítja, nyakát hátrahajtja és a torokzacskójába 5-6 liter levegőt pumpál. Farktollait a hátára borítja, s így az egyszerű, szürke-barna-fekete mintás túzoktest egy lassan kinyíló fehér rózsához válik hasonlóvá.
Fotó: MTI – Kovács Attila
Az élénkzöld tavaszi pusztán a tojók könnyen felfigyelnek ezekre a fehér foltokra, és amikor érzik párosodási késztetésüket, akkor megkeresik a számukra legimpozánsabb kakast. Nagyon fontos, hogy a klasszikus, évről-évre használt dürgőhelyeken megfelelő nyugalom, háborítatlanság legyen, mivel így tudnak biztonságosan találkozni a párosodás reményében a tojók és a kakasok.
A Körös-Maros Nemzeti Park mindhárom túzokos területén (Dévaványa térsége, Csanádi puszták, Kis-Sárrét) javában tart a túzokdürgés. E különleges tavaszi látványosságot mindhárom helyen szakvezető kíséretével tekinthetik meg a látogatók. Ezen alkalmakkor nagy nagyítású spektívek segítségével figyelhetik meg az egyébként szabad szemmel alig látható dürgési folyamatot. A túzok félénk, óvatos madár, nem szereti az ember közelségét, rendszerint az utaktól, településektől távol éli az életét, de a nemzeti park igazgatósága ebben az időszakban tudja biztosítani a megfigyelés lehetőségét megfelelő technikai felszereléssel, a madarak zavarása nélkül.
Fotó: MTI – Kovács Attila
A dürgés hajnali 5 órától nagyjából 10 óráig, délután pedig 16.00 – 20.00 óra között figyelhető meg. A szakvezetéses túrákról bővebb információk a nemzeti park weboldalán találhatók.
Kiemelt kép: MTI – Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik