Virágzó vidékünk

Megkezdődött a bazsarózsák virágzása az erdélyi rezervátumban

Európában egyedülálló a mezőzáhi látványosság.

Mezőzáh Marosvásárhelytől hatvan kilométerre található tipikus mezőségi falu, és kevesen tudják, hogy a település határában levő dombok ritka kincset rejtegetnek.

Erdélyben, a Maros megyei település határában él az Európában egyedülálló, ritka, a jégkorszakot követően a sztyeppékről „ide vándorolt” csodálatos növény, a sztyeppei vagy keleti bazsarózsa, mely jól érzi magát a záhi dombok között.

50 ezer tő bont szirmot

A bazsarózsa rezervátumban – mely 1956 óta védett – két egymás mellett található területen – egy 1 hektároson és egy 2,5 hektároson – él a csodálatos, vörös virágokat bontó növény, mintegy 50 ezer tő. A 3,5 hektáron még körülbelül 270 ritka növényfaj található a bazsarózsán kívül.

A napokban a rezervátum hivatalosan közölte: kinyílottak az első bazsarózsák, megkezdődött a virágzás. Az egyedi látványosság az első virágok megjelenésétől a csúcsvirágzásig együtt 3-4 héten át tart, hiszen ez a különleges növény csak két hétig virágzik.

Elbűvölő látványosság

A bazsarózsabokrok teljes pompáját várhatóan április utolsó – május első napjaira időzíti a természet. A látogatók többségét – akik csak a kijelölt ösvényekről gyönyörködhetnek a különleges virágokban – elvarázsolja a látvány, és évről évre visszatérnek megcsodálni a virágzó mezőt.

A mezőzáhi rezervátumban nem csak természetes módon szaporodik a keleti bazsarózsa. A gondnokok nyáron összegyűjtik és elültetik a magokat. A szakemberek arra figyelmeztetik a vendégeket, hogy ne tépjék le a virágokat, mert ennek semmi értelme. Az 5 kilométerre lévő Mezőzáh faluközpontjáig sem érne el azzal az ember, mert elhervadna, a virágtépéssel okozott kártétel pedig egyébként is felmérhetetlen.

Fotók: Facebook/Zau de Câmpie

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik