Virágzó vidékünk

Betyárjó lesz Sisa Pista szikvize

A vizet az EU is felvette az elismert természetes ásványvizek listájára.

A Nógrád megyei Mátraszőlős északnyugati külterületén található csordogál a Meleg-forrás, mely vizének hasznosítására már az 1960-as történtek kísérletek.

A forráshoz kapcsolódó vezeték – az ivóvíz hálózat kiépítése után – megmaradt négy darab közkúttal. A község önkormányzata 2011-ben elindította a forrás vizének vizsgálatát, ennek eredményeként a szakhatóságok még ugyanabban az évben természetes ásványvíz megnevezéssel engedélyezték a Meleg-forrás vizének felhasználását „Betyárok vize” elnevezéssel.

Az engedély alapján az önkormányzat úgy döntött, hogy a forrás vizét palackozza. A palackozó üzem több ütemben a közmunkaprogram keretében készült el, a palackozó üzem tápvezetékének engedélyezése és műszaki átadása pedig befejeződött.

Ki volt Sisa Pista?

A Wikipédia ezt írja: “Anyakönyvezett nevén Benkó István, aki juhász, nógrádi betyár, majd élete alkonyán vadőr volt. Nevét nem ismerik más vidéken, csak a Börzsönyben és az Ipoly menti falvakban. Az idősek emlékezetében máig élnek a Sisa Pistáról szóló történetek, szájról szájra terjedő mesék, balladák, dalok, melyek természetükből adódóan sokszor nem fedik a valóságot. A róla szóló történetek szerint gyakran tréfálkozott a maga módján. Egy alkalommal például megüzente az ipolysági főispánnak, hogy a választásokon ő is részt vesz. A hír miatt megerősített csendőrség azonban gyanútlanul átengedte a grófi ruhába öltözött, négylovas hintón érkező betyárt. Mint azt perében a védelem igyekezett is kihasználni, ő tulajdonképpen sosem rabolt. Csupán felszólította kiszemelt áldozatát arra, hogy pénzét, aranyóráját ajándékozza neki. A félelemtől reszketők azután saját kezükkel raktak mindent a zsebébe. Volt olyan földesúr, aki ijedtében nemhogy egy kis bort, hanem mindjárt a pincéje kulcsát kínálta. Az is előfordult, hogy miután felpakolta a kocsira a törvénybíró kamrájának egész tartalmát, beszólt hozzá az ablakon, hogy lövesse le a kutyáit, hisz mit sem érnek, mert még csak meg sem ugatták őket.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelentek szerint „az elismert természetes ásványvizek jegyzék” nyilvántartásába került a mátraszőlősi ásványvíz, melynek palackozása az erre a célra létrehozott „Mátra a Cserhátban – Betyárok Vize Szociális Szövetkezet” keretein belül hamarosan megkezdődik – írta Facebook-oldalán a község önkormányzata.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik