Virágzó vidékünk

Klímasztár-díjat kapott az Őrség fővárosa is

Közösségi megoldásokat keresett a klímaváltozás problémájára az Éghajlatvédelmi Szövetség, amely 2017-ben negyedszer hirdette meg KlímaSztár programját.

A felhívásra 20 pályázat érkezett be, 17 település és 3 közösség nyújtotta be pályázatát. A pályázatokat 5 tagból álló zsűri bírálta el, amely konszenzussal választotta ki a díjazott pályamunkákat. A KlímaSztár 2017 díjat a zsűri egyhangú döntésével 5 pályázó – Egyházasfalu, Kunsziget, Őriszentpéter – azaz az Őrség fővárosa – , Szekszárd települések és Wekerletelep közössége – nyerte el.

A díjazott pályázatok mindegyikére jellemző, hogy a helyi társadalmi részvétel nemcsak egy megvalósult fejlesztés kötelezően megvalósítandó eleme. A települési közösségi megoldásokban a helyben lakók nemcsak passzív élvezői a megvalósult fejlesztéseknek, hanem azokban maguk is aktívan részt vettek. A mostani pályázatok többsége arra is jó példát ad, hogy szerényebb finanszírozással is lehetnek életképesek a helyi adottságokat jól felhasználó, innovatív kezdeményezések, ha valóban az érintett közösségek együttműködésében hajtják végre – értékeltek a program meghirdetői.

Hasonlóan a korábbi versenyek díjazottaihoz, az öt települést 2017-ban nevezik az Climate Star európai felhívására, és bíznak benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan egy vagy két pályázó az európai díjat is elnyeri 2018-ban.

Villanyszámlát is alig fizet a Klímasztár-díjas falu
Néhány éve a jelenlegi tizenegyszeresét utalták a szolgáltatónak.

Kiemelt kép: Napelemes épületek Őriszentpéteren

Olvasói sztorik