Virágzó vidékünk

Nyári szépségében tündököl Magyarország legmagasabban fekvő tava

Nyári szépségében tündököl Magyarország legmagasabban fekvő tava

Az egykor közel 2 hektáros nagyságú mocsaras, lápos, sással benőtt tavat 1953-ban lecsapolták, és kialakították a jelenlegi szigeteket és a tavat.

Mátrafüred és Mátraháza között helyezkedik el a Sástó, hazánk legmagasabban fekvő mesterséges tava – 507 méterrel a tengerszint felett. Az esővíz által táplált lápos mocsaras tavakat 1960 körül kezdték üdülőhellyé alakítani. Az idők alatt feltöltődő medreket kitisztították és egybenyitották. A mai tó átlagos mélysége 1 méter. A vízfelület rendberakása után megindult az idegenforgalmat kiszolgáló létesítmények építése, 1961-ben itt nyitották meg az első hazai hegyvidéki kempinget. Kiváló csónakázó- és horgászhely. A terület erős átépítése miatt a régebben itt honos életközösségek jelentős része sérült, vagy teljesen eltűnt a környékről.

Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó is, amit egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki (a Szeged melletti Algyőről szállították ide). A torony 50 méter magas, kilengése nagy, tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található. Esős időben veszélyes, csúszós, szép kilátást nem nyújt. A településrész jól kiépült: kemping, abc, éttermek és büfék találhatók itt – olvasható a Wikipédián.

Szinok Gábor fotói július 14-én készültek, és nyári szépségében mutatják be a Sástót és környékét.

A fotós korábban az egerszalóki sódombról készített gyönyörű felvételeket:

Magyar sódomb, melyhez hasonló csak 2 van a világon
A környék szimbóluma és védjegye az Európában egyedülálló látvány.

Fotók: Szinok Gábor

Olvasói sztorik