Virágzó vidékünk

Újjávarázsolnak egy 100 éves vályogházat Cereden

Helyi mesterek és több ország művésze dolgozik majd a projekten.

Július 25-e és augusztus 7-e között tizenegy ország 29 képzőművészének bevonásával 22. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Kortárs Művésztelepet a Nógrád megyei Cereden.  A 2017-es projekt a Szeparált terek nevet kapta. Ennek középpontjában az a koncepció áll, hogy a nemzetközi alkotók a falu lakosságával közösen rehabilitáljanak egy csaknem százéves vályogházat, és egyedi funkcióval ellátott “szeparált teret” hozzanak létre Kor-Társ-Táj-Ház néven. A munkát nemzetközi építész, designer és művészetelméleti szakemberek segítik.

Megmentették a 200 éves vályogházat
Igazi mestermunka volt.

A közösségi tér küldetése egy élő palóc falu bemutatása és dokumentálása a kortárs képzőművészeti médiumok bevonásával – írják a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A munkálatok során a faluban élő ügyes kezű mesterek kibontakoztathatják kreativitásukat, munkakapcsolatot létesíthetnek a művészekkel, és az alkotói folyamatban megtapasztalhatják a közösség támogató erejét. A közös munka választ adhat arra is, hogyan válhat a művésztelep a falu és a falusiak mindennapi életének részévé.

A Cereden alkotók egyedi műalkotásokat is készíthetnek, melyeket a ma még romos állapotú vályogház hangulata inspirál, de a szeparált tér tematikában megjelenhet a zártan elhelyezkedő falu helyzete éppúgy, mint a szándékosan elszigetelt terek jelensége – tájékoztattak a szervezők.

Az alkotók Salgótarján hat testvérvárosából (Besztercebánya, Losonc, Fülek, Vantaa, Borsa, Vigarano), valamint például Hollandiából, Németországból, Csehországból, Belgiumból és az Egyesült Arab Emirátusból érkeznek a nógrádi faluba.

A kéthetes művésztelep ideje alatt elkészítendő munkákat a nagyközönség az augusztus 5-én megrendezett nyílt napon tekintheti meg Cereden. Az egyéni  műalkotások a tervek szerint a későbbiekben Salgótarjánban, Budapesten, Rómában és Amszterdamban mutatkoznak be.

Képeink illusztrációk – Fotók: Facebook/Vályogfal

Olvasói sztorik