Virágzó vidékünk

Gyógynövényes tantermet hozott létre a bükki füvesember

Szabó Gyuri bácsi lakóhelyén az oktatást és a gyerekek sportolását is önzetlenül támogatja.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember Bükkszentkereszten, egy hegyek által övezett, friss levegőjű, háborítatlan szépségű kis faluban él, a Bükkben járja a természetet, gyűjti a gyógyító növényeket. Kedvenc gyógyító növényeiből gyógynövénykertet hozott létre, tavasztól őszig pedig gyógynövénytúrákon fogadja a természetbarátokat. Az általa megálmodott, nyaranta megrendezett Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok minden évben többezres közönséget vonz.

Gyuri bácsi 89 éves
Az ember, aki nem irtja a parlagfüvet, hanem teát készít belőle.

A kicsattanó egészségű, 89 éves Gyuri bácsi maga a legékesebb példája, hogyan lehet szellemi és testi egészségünket megőrizni a gyógynövények segítségével. Vélhetően részben az ő tevékenységének, hitének köszönhetően Magyarországon azelőtt soha nem látott népszerűségnek örvendenek a gyógynövények.

Sokan nem tudják, hogy a nevéhez fűződő vállalkozás, a Györgytea szívesen támogatja a helyi közösséget, hiszen az oktatás ügyét kiemelten fontosnak tartják. Gyuri bácsi falujában, Bükkszentkereszten a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában most az ötödikesek egy teljesen megújult tanteremben kezdhetik az új tanévet.

Gyuri bácsi nagyon régóta támogatja az iskolánkat. Jó kapcsolat van az iskola és a Györgytea között, bármilyen rendezvényünk van, mindig számíthatunk rájuk. Idén, a nyári szünetben egy teljes tantermet újítottak fel, amit majd az ötödik osztály használ. A tanterem teljes átalakításon esett át: új linóleumot, függönyöket, bútorokat kaptunk, harminc széket, iskolapadokat, faliújságot, térképszekrényt, dekorációt – tájékoztatott Telekes Józsefné, az intézmény igazgatónője.

A pedagógus elmondta: dekorációként helyi gyógynövények fotói kerültek a felújított tanterem falára, magyar, latin és szlovák feliratokkal.

A bükkszentkereszti általános iskolában a testnevelés órákon mountain-bike oktatás is folyik, a Kis-Galya Közhasznú Sport Egyesület jóvoltából. Az egyesület vezetője, Sikter Zsuzsa nagyon büszke rá, hogy a tanítványai közül öten már „A” kategóriában versenyeznek, lassan kezdik őket megismerni az országos versenyeken. Lopes-Szabó Zsuzsa, Szabó Gyuri bácsi lánya kezdeményezésére a Györgytea idén a Kis-Galya Egyesület tevékenységét is támogatta, hogy a gyerekek közelebb kerülhessenek álmaikhoz.

A Györgytea már 2015-ben is támogatott minket, idén pedig még komolyabb összeggel, félmillió forinttal segíti a munkánkat. Azért fordultunk hozzájuk, mert mindenképpen egy helyi vállalkozást szerettünk volna megkeresni, hiszen a falu gyerekeiről van szó. Az az 500 ezer forint, amit most kaptunk, nagyon komoly segítség nekünk – tudtuk meg Sikter Zsuzsától, aki a főállása mellett készíti fel a gyerekeket a versenyekre.

A nagyobbaknak szól az immár hagyománnyá vált, októberi bükkszentkereszti szezonzáró kerékpáros verseny, az Üveghuta Kupa, melyen – emlékezve az üveghutákra, a régi, legendás bükkszentkereszti üveggyártásra – az egyesület kézzel festett üvegkupákkal és érmekkel ajándékozza meg a győzteseket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik