Virágzó vidékünk

A Szentlélek hét ajándékát jelképezik a hévízi kék templom tornyai

A Szentlélek hét ajándékát jelképezik a hévízi kék templom tornyai

A toronyegyüttes felülnézetből egy kitárt szárnyú galambra emlékeztet.

Hévíz legnagyobb templomának alapkövét 1996-ban helyezte el Szendi József akkori veszprémi püspök. A közel ezer fő befogadására alkalmas Szentlélek templomot 1999-ben – a városháza avatásával azonos napon – szentelték fel.

Az épület Bocskai János keszthelyi építész tervei alapján 3 év alatt a helyi önkormányzat és a város polgárainak anyagi támogatásával készült el.

A régi gótikus és a modern stíluselemeket ötvöző épületet a helyiek kék templomként is emlegetik. Hét ég felé törő tornya – melyek messziről útbaigazítják a városba látogatókat – a Szentlélek hét ajándékának – Bölcsesség Lelke, Értelem Lelke, Tudás Lelke, Jámborság Lelke, Erősség Lelke, Jótanács Lelke, Istenfélelem Lelke – a jelképei. A toronyegyüttes felülnézetből egy kitárt szárnyú galambra emlékeztet.

A templom belseje körcikk alakú, így a hívek a lehető legközelebb kerülhetnek a liturgia központi helyéhez, az oltárhoz. A római katolikus templom legrégebbi tárgya az oltárnál található több mint 150 éves kéz nélküli korpus, melyet Bencsik apát úr talált fiatal korában egy falusi padláson, és adományozott a közösségnek. Az oltár bal oldalán lévő bronz Krisztus szobor, valamint a jobb oldalon álló Magyarok Nagyasszonya bronz szobor Marton László Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A falakon lévő tűzzománc keresztúti stációkat Morvay László képzőművész, míg a színes ablaküvegeket helybeli művész, Simon Endre festette.

A tornyokban négy harang található. A templom két új harangját Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester öntötte. A templom elkészültekor a régi templom két harangját is átköltöztették a tornyokba. A legmagasabb toronyban statikai okok miatt nem helyeztek el harangot.

A templom jó akusztikája miatt kiválóan alkalmas orgona hangversenyek és koncertek megtartására.

Bódi Katalin – aki nemrégiben Balatonudvari ritka temetőjéről készített gyönyörű felvételeket – fotói képzeletben a helyszínre röpítik az olvasót.

Galéria

Fotók: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik