Virágzó vidékünk

Világtalálkozón ünneplik a gazdájához végletekig ragaszkodó mudit

Sok mindenről híres a rendkívül értelmes kutyus.

Az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutya-fajtát, a mudit mutatják be a nagyközönségnek az első alkalommal megrendezett Mudi Világtalálkozón a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban. A csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó négynapos rendezvényen az érdeklődők áttekintést kaphatnak a fajta történetéről és genetikájáról, lesz kutyakiállítás- és show, a sportnapon pedig ügyességüket és erejüket is megmutathatják a nemrég hungarikummá vált kutyafajta képviselői – írta az MTI.

Hungarikum, melynek fő értéke a fejében és a szívében lakozik
Ha kell, órákon át képes egy helyben feküdni.

Az első alkalommal megrendezett világtalálkozóra Magyarországon kívül Svédországból, Finnországból és Németországból is érkeztek kutyatartók. A pulihoz hasonlító pásztorkutya fajta egyre népszerűbb a tartók körében, mert kiválóan alkalmas munkára és sportolásra, rendkívüli tanulékonysága és értelmessége miatt remek kereső- és segítőkutyává képezhető, valamint viszonylag igénytelen az ápolását tekintve.

Fotó: MTI

Az úgynevezett agility versenyeken – amelyeken a kutya ügyessége és a képezhetősége számít a különböző akadályok leküzdésénél – kiemelkedő eredményeket ér el az utóbbi években, mivel jól idomítható és gyors kutya a mudi. A gazdájához nagyon ragaszkodó, bátor és éber, jól használható vadászatnál és terelőversenyeken is jól szerepel, viszonylag rövid szőrzete és kitűnő alkalmazkodóképessége miatt lakásban is nehézség nélkül tartható.

Fotó: MTI

A mudik közepes és kis termetüknél fogva nagyon mozgékonyak, képesek pillanatok alatt a nyáj megfelelő oldalánál lenni, a nyájról elszakadt birkát visszaterelni a többihez, vagy épp csak körbeszaladni a falkát. Elengedhetetlenek az olyan munkáknál, mint a szorítón való áthajtás fürdetéskor vagy fejéskor, állatorvosi vizsgálatok alkalmával, a nyáj “összehajtása” új állomány nyájba helyezésekor, a nyáj kísérése, noszogatása hodályba ki- és betereléskor.

Fotó: MTI

Kiemelt kép: MTI – Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik