lying down, lying, lie, laying, lay, reclining, recline,outdoor,Bavarian Forest National Park,one animal,Bavarian Forest, Bayerischer Wald,boulders, boulder, rock, rocks,Southern Germany,central europe,western europe,wildlife,Vertebrate,day,nature,outdoor, outside, outdoor shots, outdoor shot, outdoors,color, coloured, colored, colors, colours,sideviews, side, side view, side views, sideview,focus on foreground,Differential Focus, selective focus, selectively focussed,focus,photograph,full-length, full body, full length,nobody,horizontal, horizontal format,stone,national park, national parks,nature reserve, Nature Reserves,rocks,landscape,stone,material,brown bear, Ursus arctos,bear, bears, Ursidae,predator,mammal,animal,Bavaria,Germany,Europe,geography,moss,plant, plants, flora,botany [(c) F1online www.f1online.de, Tel. 069/80069-0, E-Mail:agency@f1online.de ]
Virágzó vidékünk

Medvét láttak a Bükkben

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 09. 14. 07:54

Mint arról a napokban beszámoltunk, az Aggteleki Nemzeti Park környékén a nyomok alapján feltehetőleg egy anyamedve és bocsa kóborol.

A park tájékoztatása szerint ez nem meglepő, hiszen a Szlovák- és az Aggteleki-karszt egy földrajzi területen fekszik. A medvék érkezése teljesen rendben van, és még az is előfordulhat, hogy megtelepednek Magyarországon.

Információink szerint az elmúlt időszakban Nógrád illetve Heves megyében is több vadász talált medvére utaló nyomokat, ami azért sem elképzelhetetlen, mert három éve Salgótarjánban lőttek ki egy állatot, de az is előfordult, hogy egy lengyel medve Szlovákián keresztül észrevétlenül barangolt át hazánkba.

Az Országos Vadászkamara a Sokszínű Vidék érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy az elmúlt években egyetlen vadász sem számolt be medvével való találkozásról, a Bükki Nemzeti Park viszont kérdésünkre válaszolva azt írta, hogy

2017. július elején a Bükkből kaptak bejelentést medve előfordulásáról, és bár a helyszínelés során nem sikerült bizonyítani az állat jelenlétét (lábnyom, ürülék, szőr nem került elő), ez nem jelenti azt, hogy a megfigyelés téves vagy a bejelentés hamist lett volna.

Mint írták, több megfigyelés alapján feltételezhető, hogy huzamosabb ideig, akár 5-8 hónapig is itt tartózkodhatnak a medvék, habár jelentős aktivitási területtel rendelkező fajról van szó.

Megtudtuk azt is, hogy konkrét bizonyított előfordulásra utaló nyom (karomnyom egy fatörzsön) több mint egy éve, 2016. augusztus 17-én került elő.

Eurasian brown bear (Ursos arctos) female and her playful cubs at the edge of a boreal forest, Finland.
Fotó: Thinkstock

A fajról

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben találhatók meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben így például az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban is amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal is és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.

A barnamedve a gyakorlatban tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy gímszarvas  méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig vackában tölti.

Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.

A barna medvékre nem jellemző a területtartó viselkedés, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál többen is összegyűlhetnek. A szaporodási időszakukra jellemző hogy a május-júniusi párzást követően a bocsok 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra. Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat.

Ilyenkor ősszel “töltik fel” tartalékaikat, és zokon vehetik, ha megzavarják őket táplálkozás közben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Szentendre, 2017. szeptember 26.
Symba, a hétéves belga juhász gazdájával gyakorol Szentendrén, a Pap-szigeten 2017. szeptember 26-án. Symbát a világ 5 legjobb mentõkutyája között tartják számon, és Magyarországon õ az egyetlen, aki mind a két szakterületen, romok között és erdõs terepen is megtalálja az eltûnt személyeket, teljesíti a mestervizsga követelményeit.
MTI Fotó: Cseke Csilla
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.