Virágzó vidékünk

Igazi arcát mutatja a felhők alól Nógrád gyönyörű vára

A tervek szerint folytatódik az erődítmény rekonstrukciója.

A nógrádi vár Magyarország legrégibb kővárai közé tartozik. A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos és belső várból álló vár pontos keletkezéséről nincs adat, de Anonymus is említést tesz róla: valószínűleg már a népvándorlás korában állt a hegyen földvár. A későbbiek során az itt élt szláv és bolgár törzsek ezt felújították, megerősítették, és talán ez időben vetették meg a kővár alapjait is, melyet Novigrádnak, Újvárnak neveztek.

Szent István király adott városi rangot a vár körüli településnek, így az Nógrád vármegye első székhelye lett. A tatárjárás során Nógrád városa elnéptelenedett, és később sem nyerte vissza egykori jelentőségét, a vár azonban túlélte a történelem sok viharát.

A meglehetősen romos vár felújítását a kilencvenes években kezdték meg. A rekonstrukció a Nemzeti Várprogram harmadik ütemében folytatódik, ennek kezdete 2018-ban várható.

Az Aperti Film a napokban tette közzé gyönyörű légi felvételét Nógrád váráról, néhány történelmi információval feliratozva. Ismerjük meg az erőd történelmét a videóból:

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi – Lehotka László

Olvasói sztorik