Virágzó vidékünk

Ebből a kilátóból látszik fél Magyarország

Az építményt a térségnek sokat jelentő, történelmi hagyatékkal rendelkező Prónay családról nevezték el.

Október 11-én átadták a 26 méter magas Prónay-kilátót a Nógrád megyében magasodó Romhányi-hegyen. A kilátó teljes magassága 26 méter, 32,5 köbméter rétegelt, ragasztott lucfenyőből épült, a felső teraszra 128 lépcső vezet. A kilátót az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból finanszírozva, nettó 45 millió forintból építette meg.

Szilváskő, ahonnan látszik fél Magyarország
A környék természeti csodákat kínál a turistáknak.

Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény minden évszakban és napszakban látogatható. 23 méter magasan lévő teraszáról teljes körpanorámás kilátás élvezhető: nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók.

Az építményt a térségnek sokat jelentő, történelmi hagyatékkal rendelkező Prónay családról nevezték el.

A kilátóból látható az Ipoly-mente és a Karancs-Medves-vidék, ahol újabb turisztikai beruházásokkal bővíti kínálatát az Ipoly Erdő Zrt. Ezek a vidékek olyan kulturális, történelmi és geológiai értékek őrzői, mint a Palóc Múzeum Balassagyarmaton, a Madách- és a Mikszáth-kúriák, a szécsényi kastélymúzeum és történelmi városközpont, a Páris-patak völgye, a somoskői, szilváskői bazalt- és a béri andezitoszlopok, a nógrádi, a csábrági, a somoskői, valamint a salgói vár – írta az MTI.

Fotó: Földművelésügyi Minisztérium/Kovács Zoltán

EZ IS ÉRDEKELHET:

Szinte az egész Balaton látszik Tihany új kilátójából
A Balaton új büszkesége lett az Őrtorony kilátó.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik