Virágzó vidékünk

Tízezrével érkeznek telelni a vadludak hazánkba

Magyarország kedvelt átmeneti otthonuk ezeknek a madaraknak.

Az elmúlt napokban megkezdődött a vadludak beáramlása a Kárpát-medencébe. A Vértes-hegység északnyugati vízgyűjtő területén, az Által-ér völgyben vetési lúdból már legalább 8 példányt regisztráltak a madárbarátok.

Fotó: MTI – Varga Zoltán

A Tatai Öreg-tavat még nem használják pihenésre és éjszakázásra a ludak, de a kerületi tavakon a számuk már meghaladja az ezer példányt. A nagyobb csapatok kelet-nyugat irányú repülése során többségében a Fertő-tó felé tovább is repül, de hamarosan Tata környékét is több tízezer vadlúd lakja be és lel nyugodt, átmeneti téli otthonra.

Fotó: MTI

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatóak.

A látványosság csúcspontja a hagyományos Tata Vadlúd Sokadalom, melyet ebben az évben november 24-25-én rendeznek meg.

Az Öreg-tavon telelő vadludak Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkeznek. Az első csapatok már szeptember végén, október elején megjelennek, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre. A legnagyobb számban nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd érkezik, de ritka ludak is feltűnnek.

Fotó: MTI – Kovács Attila

A madárvonulás leglátványosabb elemét a Körös-Maros Nemzeti Parkban jelenleg a vadludak népes csapatai jelentik – olvasható a nemzeti park weboldalán. A viszonylag enyhe időjárásnak köszönhetően már most is a megszokottnál jóval nagyobb számban tartózkodnak nagy lilikek és nyári ludak a Kis-Sárréten. Mindkét fajból legalább 5-5 ezer példány mutatkozik a halastavak környékén, így igencsak megkapó látvány, amint reggelente tízezer madár húz ki a táplálkozóterületekre, majd esténként be az éjszakázóhelyekre.

Fotó: Vörösnyakú lúd/Wikimedia Commons

A vörösnyakú ludak előőrsei is megérkeztek már, néhány példányt rendszeresen megfigyeltek.

Kiemelt kép: Nagy lilik/Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik