Virágzó vidékünk
Flower beds. - Tagore Promenade, Balatonfüred, Veszprém County, Hungary}}{{hu|1=Virágok. - Magyarország, Veszprém megye, [http://balatonfured.info.hu/ Balatonfüred], Tagore sétány{{Location|46|57|12.4|N|17|53|38.22|E|region:HU}}

Az ember Isten kertjében él, a füredi Tagore sétány pedig oda tartozik

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 11. 15. 09:25

Aki Balatonfüredre látogat, az minden bizonnyal megpihen a fák hűsítő lombjai alatt.
Korábban a témában:

A magyar tenger északi partján elterülő, több, mint 800 éves múltra visszatekintő Balatonfüred földrajzi adottságai, gyógyvizű forrásai és felejthetetlen borai miatt a legnépszerűbb balatoni üdülőhelyek egyike. A település 1971-ben kapta meg a gyógyüdülőváros címet, majd 1987-től a „Szőlő és a Bor nemzetközi városa” lett – hogy ezúttal a hagyományos Anna-bálok népszerűségét ne részletezzük.

Balatonfüred, 2017. október 18.
Sétány az októberi napsütésben a balatonfüredi Balaton-parton 2017. október 18-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A minden porcikájában turistacsalogató város parti sétánya a világhírű bengáli hindu költő Rabindranath Tagore nevét viseli, aki itt gyógyíttatta szívbetegségét 1926-ban. Felépülését követően hálája jeléül hársfát ültetett a gyógyparkban: tettét a régi indiai legenda motiválta, miszerint ha a fa gyökeret ver, ültetője sokáig élni fog, hogy láthassa megújuló hajtásait. S valóban: Tagore a fa ültetése után még 14 évet élt.

Ha nem vagyok többé a földön, ó fám, susogtasd tavasszal megújuló leveleidet az erre vándorlók felett: a költő szeretett, míg élt – írta.

A költő emlékfája és szobra körül az elmúlt évtizedekben gyönyörű liget alakult ki. Tagore példáját követve az évek során többek között Indira Gandhi, India néhai miniszterelnöke, Salvatore Quasimodo, Nobel-díjas olasz költő, több tudós – köztük a Nobel-díjas Wigner Jenő, Harsányi János, Oláh György – és politikus is ültetett itt emlékfát Tagore előtt tisztelegve.

Az ember Isten kertjében él

Fotó: Wikimedia Commons

A balatonfüredi önkormányzat és a Hamvas Béla Asztaltársaság a Tagore sétányon 2000-ben ültetett emlékfát Hamvas Béla Kossuth-díjas magyar író, filozófus, esztéta és könyvtáros emlékére. A „Hamvas-hárs” alatt Hamvas Béla március 23-i születésnapja emlékére minden évben ünnepséget tartanak, amikor a magyar mellett még egy nyelven „a fára olvassák” Hamvas Béla szövegét a Fák című esszéből. A fa mellett elhelyezett kőlapon a tisztelgés jeléül ez olvasható: „Az ember Isten kertjében él”.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.