Virágzó vidékünk

Magyar faluról neveztek el egy csodás ciprusi parkot

A Magyarországi Beloiannisz Park nevet egy szabadidőpark kapta a gyönyörűen felújított világítótorony mellett.

Fejér megye egyik legfiatalabb települése Beloiannisz, amely 1950. óta a görög polgárháborúból Magyarországra menekülő görögöknek ad otthont.

Az önkéntes munkában, hihetetlen gyorsasággal megépült település 1952-ben Nikosz Beloiannisz II. világháborús hős nevét vette fel. Bár 1954-ben többen visszaköltöztek hazájukba, sokan itt maradtak. Ők, bár alkalmazkodtak a magyar nyelvhez és szokásokhoz, a mai napig ápolják a görög hagyományokat. 1996-ban a településen ortodox templom is épült.

Beloiannisz 3 és fél éve áll testvérvárosi kapcsolatban a ciprusi Pervoliával. Azóta a két település között számos kapocs alakult, többek közt többször voltak gyerekek Cipruson, táborban és családoknál, sőt jövőre Beloiannisz is vendégül látja egy táborban a ciprusi gyerekeket.

Nemrégiben pedig Pervolia a legszebb tengerparti parkját nevezte el a magyar településről.

Az elnevezés apropóját az adta, hogy településünkön volt egy olyan félkör alakú utca, aminek nem volt neve, csak helyrajzi száma. Mivel Beloiannisz tere a görög testvérváros Amaliada nevét viseli, kézenfekvő volt, hogy a névtelen utca a ciprusi testvérváros után a Pervolia nevet kapja. A névadás idén augusztusban meg is történt

– tudta meg a Sokszínű Vidék Boka Erika alpolgármester asszonytól.

Nemcsak Beloiannisz, hanem a testvértelepülés is készült egyfajta elnevezéses megemlékezéssel, így kapta meg a gyönyörűen felújított világítótorony tövében kezdődő sétány és szabadidőpark a Magyarországi Beloiannisz Park nevet.

Kiemelt kép: Boka Erika

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik