Virágzó vidékünk

Megválasztották a Pécsváradi Leányvásár szépét

A győztesnek megkérték a kezét, és most itt vehette fel utoljára ezt a viseletet, hiszen asszonyként már mást fog hordani.

Ebben az évben október 18-20. között kerül sor a Pécsváradi Leányyvásárra, melyet először 1965-ben Zengő majális elnevezéssel tartottak meg. 1966-ban már Pécsváradi Leányvásár néven bonyolították le az azóta is minden esztendőben sorra kerülő fesztivált, mely ma országos hírű és annak egyik fontos része a leányvásár szépének megválasztása.

A 2019-es rendezvényen 13 fiatal hölgy nevezett a versenyre, közülük a rendezvény második napján, október 19-én a Palócországból, a Nógrád megyei Rimócról érkezett Barna Krisztinát választotta meg a zsűri a leányvásár szépének. A Pécsváradi Leányvásár közönségdíjasa a bátaszéki Patonai Viktória lett.

Eredményhirdetés előtt – Fotó: Kótsch Petra

Barna Krisztina történetének különlegessége, hogy nem a fellépő tánccsoportokból került ki, hanem ő kifejezetten erre a megmérettetésre érkezett Pécsváradra. Azért készült ennyire a versenyre, mert megkérték a kezét, és most itt vehette fel utoljára ezt a viseletet, hiszen asszonyként már mást fog hordani.

Ilyen a leányvásár szépének ruhája, a rimóci ünnepi leányviselet

Felső piros brokát szoknya, hozzá illő kecele. Buggyos ujjú, fehér ingváll, brokát fehér kislajbi, rajta rojtos nagykendő, pántlikával. Nyakában 14 soros tejgyöngy rózsákkal, mellén jellegzetes palóc muskátli és rozmaring. Lábán lagos csizma, fehér harisnya. 4 rakott alsószoknya és 3 kemény vasalt alsószoknya. Haja varkocsban, pántlikával. Hímzett keszkenő a kezében.

Barna Viktória, a Pécsváradi Leányvásár 2019-es szépe – Fotó: Kótsch Petra
A kép előtérben Patonai Viktória, a verseny közönségdíjasa – Fotó: Kótsch Petra

Kiemelt kép: Kótsch Petra

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik