Virágzó vidékünk

Ritka és védett növényünk a fekete galagonya

Több magot rejt, csak néhány helyen érzi jól magát, fokozottan védett.

Weöres Sándor A galagonya című versét idézi a Duna-Dráva Nemzeti Park friss üzenete, utalva arra, hogy Magyarországon, az erdőszéleken, út menti cserjésekben két piros-vörös termésű galagonyát is találunk. Az egybibés galagonya és a cseregalagonya ősszel messziről piroslik, izzik a terméstől, éppen úgy, ahogy a 20. század egyik legkülönlegesebb költője megírta.

Csakhogy nem minden galagonya izzik a nemzeti park Facebook-bejegyzése szerint. És ezt kevesen tudják.

Van egy sokkal ritkább galagonyafajunk is, amely termésének színéről a fekete galagonya nevet kapta (Crataegus nigra). Nem csak ebben különbözik piros rokonaitól: azok 1-2 magvú terméseivel szemben feketén fénylő termése 5 magot is rejt, valamint levelei sekélyebben karéjosak

– írja a nemzeti park.

Bujkáló óriások nyomába erednek a Gemencben
Magyarország legnagyobb törzskörméretű fája mellett több ritkán látott óriáshoz is elvezet a Gemenc Zrt. legújabb túrája.

Az ártéri élőhelyek folyamatos beszűkülése, és ezzel együtt a természetszerű ártéri erdők visszaszorulása miatt állományai országosan csökkentek. Hazánkban  a Duna mentén a Csepel-szigettől délre fekvő ártéri erdőkben fordul elő, és kiemelten védeni kell, mert nagyobb állománya Gemencen és Béda-Karapancsán él csupán. Fokozottan védett növény.

Kiemelt kép: Kovács Attila (Duna-Dráva Nemzeti Park)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik