Virágzó vidékünk

Tóti-hegy: a Balaton-felvidék panorámáinak alig ismert királya

Tökéletesebb kilátás nincs: 360 fok, Káli-medence, Tapolcai-medence, Badacsony, Balaton.

Olyanok, mint két testvér, vagy mint egy melltartó. Elnézést a furcsa hasonlatért, de a Balaton felől Káptalantótiba vezető út két oldalán – innen nézve gyönyörű szimmetriát alkotva – büszkén magasodó Gulács és Tóti-hegy az egész Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb látványát adja.

A Gulács a híresebb, a Badacsonnyal, Csobánccal, a Szent György-heggyel együtt e vidék emblematikus hegye. Ám az igazán nagy meglepetést a Tóti-hegy tartogatja azoknak, akik felkapaszkodnak rá, 346 méteres magasságba – 242 méterrel a Balaton szintje fölé.

Három utca, hatvan ház, ötven lakos: Salföld, a Káli-medence csodája
Az egykor itt nyaraló családokból is költöztek a faluba.

Salföldről hosszabb, Káptalantótiból rövidebb az út. Utóbbi faluról annyit, hogy 1256-ban még Totiként említette egy okirat.Ha az egykori Totiból megyünk fel a Tótira, átsétálunk a Istvándy Pincészeten (a címe sem rossz: Hegymögiszőlő 1.), egy pohár bor azért ajánlott – lefelé menet.

A Tóti-hegy és a Gulács Káptalantóti felől (fotó: Arday-Wittmann Zsófia)

A Tóti-hegy csalogathatná pompás formájával is az embert, vagy éppen azzal is, hogy könnyű rá feljutni. Meg persze a borral, régi pincékkel, régi kőfejtővel, bár az utóbbi tájseb lett, amikor rájött a társadalom, hogy ezt a hegyet azért nem kellene egészen szétkalapálni.

A Balaton-part közelében sorakozó vulkáni kúpok, a Badacsony, a Gulács és a Tóti-hegy bazaltkőzetét a múlt század közepéig intenzíven fejtették. A hegyek kitermelését több évtizedes, a földtani-természetvédelmi és tájképvédelmi célokért folyó küzdelem nyomán fokozatosan felszámolták

– írja róla a Cartographia 2014-es turistakalauz-sorozatának Balaton-felvidék, Keszthelyi-hegység című kiadványa.

Nyári kilátás a Balatonra egy kis hárslevelű mellől, a pincészetből a Tóti-hegy lábánál – Fotó: Arday-Wittmann Zsófia

Szóval a Tóti-hegy tud mindent, amit minden rendes hegy errefelé – szőlő, bazalt, pince -, de ad valami olyant, amilyent szinte egyik sem. Kopasz tetejéről 360 fokos panoráma nyílik, ezzel többek között a Szent György-hegy vetekedhetne, csakhogy a Tóti-hegyet még tökéletesebb helyre teremtette a Jóisten. Mert a Balaton mellett hazánk két legszebb medencéje, a Tapolcai- és a Káli is belátható innen, hiszen a cukorsüveg alakú bazaltcsúcsa éppen a kettő között fekszik, majdnem a Balaton-parton.

Amikor január derekán a Badacsonyon, a turistacsalogató Gasztrohegy-sorozat alkalmával megismertük Istvándy Gergőt – akinek Csilla nevű húga a konyha művésze látványra is ízre is -, elmondta, kérdés volt a családjában, ha már a pincészetük a Tóti-hegyen áll, nem érné-e meg jobban kihasználni a hegy adottságait, semmihez sem hasonlítható kilátását. De úgy érezték, itt minden ilyen jellegű beruházás, például egy kilátóterasz éppen azt venné el a helytől, amiért annyira szerethető.

A Tóti-hegy így tökéletes.

A Badacsony a téli csöndben mutatja meg igazi önmagát
Végre nyitva van már néhány hely, nem is akármilyenek. Vadakkal tele a hegy.

Kiemelt képünkön a Badacsony, a Tóti-hegy és a Gulács -OPhoto – Peter Orban Photographer

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik