Virágzó vidékünk

A közönség szobanövényeivel zöldítik be a 100 éves szegedi mozit

Ezáltal is szeretnék otthonosabbá tenni a felújított épületet.

A filmművészet, a mozik világának kétségkívül egyik gyöngyszeme a szegedi Belvárosi Mozi, amely a déli régió legrégebben üzemelő mozija. Az épületet nemrégiben felújították és elkezdték a belső tereit is berendezni.

„Sok virágod van? Némelyik már túlnőtt rajtad? Nem férsz tőle? Meguntad? Hozd be a Belvárosi Mozi pénztárába, hálásak leszünk érte, és ígérjük, hogy a gondját viseljük!”

– ezzel a felívással fordult a mozi a közönséghez a Facebook-oldalán, hogy a kívül-belül megújult filmszínházat még otthonosabbá, élővé és zölddé változtassák, írta a Délmagyarország.

Fotó: Belvárosi Mozi/Iványi Aurél

Az első vetítés

A Belvárosi Moziban 1920. szeptember 8-án volt az első vetítés. Az első hangosfilmet, a Fox Follies című revüfilmet 1930. június 6-án mutatták be, majd még ebben az évben műsorra tűzték az első magyar hangosfilmet is. A „Csak egy kislány” férfi főszerepét a Szegedről Pestre szerződött Jávor Pál alakította.

Szabó Éva, a Belvárosi Mozi vezetője a Sokszímű vidék érdeklődésére elmondta: 2019. december 18-án adták át a felújított intézményt, ami küllemében, belső tereiben őrzi a 100 éves épület patináját, szépségét, ugyanakkor a legmodernebb technikákkal, eszközökkel teszi élvezetessé a moziélményt.

Megtudtuk, hogy már több mint egy tucat felajánlás érkezett különböző növényekből, amelyek között még egy három méteres jukka pálma is várja a szállítást, 4-5 növény pedig már meg is érkezett, köztük egy szobafenyő.

Fotó: Szabó Éva

Amelyek beférnek személyautóba, és a gazdája nem tudja elhozni, azokért elmennek a munkatársaim. Az óriásra nőtt, zöld szépségek szállítására pedig majd szervezünk egy tehertaxis kört. Ez az akciónk is egy lépés a felé, hogy minél inkább megőrizzük, megóvjuk a felújított épületet. Azt szeretnénk, hogy a mozink otthonos legyen, ahol minden korosztály, minden filmrajongó megtalálja a maga finomságait, és újabb száz évig pereghessenek a filmek

– emelte ki Szabó Éva, aki arról is mesélt nekünk, hogy a Belvárosi Mozi sokkal több mint a mai, modern vetítőtermek a bevásárlóközpontokban.

Ez az épület a kultúra otthona, ahol a kommersz filmek megférnek a művészi értékű alkotásokkal és más, kulturális rendezvényekkel. Az épületben két art moziterem üzemel, igen komoly nézettséggel és széles törzsközönséggel. Olyan különleges filmműveket is műsorra tűznek, mint például Tarr Béla 421 perces Sátántangója. A nagyteremben a New York-i Metropolitan Opera előadásait szokták élőben közvetíteni az opera szerelmeseinek, de szerveznek premiereket is. Legközelebb Szabó István Zárójelentés című filmjének február 13-án.

Fotó: Belvárosi Mozi/Iványi Aurél

Az idei Oscar-gála pedig már a 12. a sorban, amit szintén élőben közvetítünk a nagytermünkben, és a jelölést kapott filmeket is műsorra tűzzük

– tette hozzá az igazgató.

Ha valaki tehát minőségi moziélményt keres egy impozáns, száz éves épület falai között, akkor semmiképpen sem hagyhatja ki a déli régió egyik gyöngyszemét, a szegedi Belvárosi Mozit.

Új színekben ragyog a mozikban az 50 éves Egri csillagok
A legtöbb filmszínházban iskolák részére kedvezményes csoportos vetítéseken is megtekinthető az alkotás.

Kiemelt fotó: Belvárosi Mozi/Iványi Aurél

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik