Virágzó vidékünk

Virágos mezőkbe öltöztek hazánk tájai, lenyűgöző fotósorozatot mutatunk

Virágos mezőkbe öltöztek hazánk tájai, lenyűgöző fotósorozatot mutatunk

Májust talán nem véletlenül hívjuk a legszebb hónapnak. Zöldül, színesedik a természet, szinte mindenhol virágzással ajándékoz a táj, az alábbi fotók pedig mindennél beszédesebbek.

Az országban bármerre járunk mindenhol fantasztikus virágmezőkkel találkozhatunk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány bámulatos felvételt, amit a Sokszínű Vidék, a Csodálatos Magyarország és a Vadon élő virágok csoportjába küldték be az olvasók, fotósok. Köszönet érte!

Bíborhere virágzást több helyen is csodálhattunk az elmúlt napokban. Sokan nem tudják, de takarónövényként és zöldtrágyaként alkalmazva rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkezik: gyomelnyomó képességű, számottevő mennyiségű nitrogént köt a légkörből, 40-50 cm mélyre hatoló gyökérzetével átszövi és javítja a talaj szerkezetét. Kifejezetten ajánlott rosszabb állapotú, savanyodott talajok nitrogénpótlására. Gyökérzete 40-50 cm mélységig hatol le a talajban, amely jótékonyan hat a fizikai tulajdonságokra. Mulcsként a felszínen hagyva porosodott, erodált talajok védelmét szolgálhatja.

Knapp Gyula talán az egyik legszebb bíborherével díszített tájat örökítette meg a szandai Cservölgypusztán. Nógrád megye csodaszép!

A pipacs vagy vadmák (Papaver rhoeas) a mákfélék családjába tartozik, kerti mák őse. A Papaver nemzetség más fajait szokták pipacsnak hívni, ezért szerencsésebb a közönséges pipacs, mezei pipacs vagy vetési pipacs névvel illetni. A 30-80 centiméter magasra növő, egyéves növény virágai 5-8 cm átmérőjűek- írja a balkonada.cafeblog.

  • Az ország különböző tájegységein más-más neve van. A többségben benne van a mák szó is: pipacsmák, büdös mák, lúdmák,  veresmák, vadmák, pitypalatyvirág.
  • Színe általában fehér, sárga, barackos vagy piros. Szára szőrös.
  • Míg a mezei pipacs leszedve elképesztően rövid élettartamú (mire hazaérünk vele a kirándulásról, már meg is halt), addig a termesztett pipacs váza élettartama 4-6 nap. Főleg, h bimbósan van leszedve, és hűvös helyen tároljuk.
  • Teája köhögéscsillapító, nyugtató, toroköblögető. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik. Fiatal hajtása mérgező lehet, tehát agy odafigyeléssel gyűjtsük.
  • Szirmaiból régen festő anyagot nyertek, de étkezési célra is használtak. Bort is színeztek vele.
  • Dióra emlékeztető ízű magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit a virágbimbók kifejlődése előtt  nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot). Magjából olaj préselhető.

Barabás Hajnalka Fót környékén készült fotói első ránézésre úgy tűnnek, mintha egy Monet festmények lennének. Gyönyörű!

Harmath Beáta fantasztikus  fotóiban már gyönyörködhettünk az oldalunkon, most a pipacs esti fényekben tündöklő változatát mutatta meg.

A mák több oldalú felhasználhatósága révén egyik legbecsesebb díszítő és hasznos szántóföldi növényünk.

  • Hosszú, egyenes szárán fehér, piros, lila virágai, változatos „gubó” termése élénk színfoltja hazánk tájainak. Magja, száraz tokja egyaránt nagy értékű, keresett élelmezési cikk. Olajipari értéke nagy. 40-50% félig száradó olajat szolgáltat, amelyet az ipar festék-, lakk-, kence- és szappangyártásra használ fel. Étkezési célra előállított olaja is kiváló.
  • A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik. Egyes változatokat kimondottan kertészeti célokra nemesítettek ki. A kerti mák (Papaver somniferum) fontos élelmiszernövény: népszerű, mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba. Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.
  • Magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van.
  • Aki otthonra szeretne mákot, az engedélyezett, kertészetekben kapható változatokat nyugodtan kipróbálhatja, a mák ráadásul amellett, hogy ízletes, még dekorációként is elsőrangú, aki rusztikus, vidékies-paraszti stílusú kertet szeretne, feltétlen vessen egy-két sor mákot.

Virág Anikó Tápszentmiklós határában elképesztő érzékkel örökítette meg a mákvirágzást.

Ili Tölgyesiné – Szeged környékéről küldte be fantasztikus fotóit, melyen a pipacs a mák és a szarkaláb díszíti a tájat.

Nagy Mariann felvétele szintén Szeged környékén készült. A fotó önmagáért beszél.

Dobó Anikó virágos színkavalkádja Mórahalom térségében született.

Pipitér és ebszékfű, kamilla

  • Magyarországon öt pipitér faj él, egy kivételével (festő pipitér), fehér virágúak. Megdörzsölve általában erős, jellegzetes illatúak, kivált a nehézszagú pipitér.
  • Első ránézésre könnyen összetéveszthetjük a székfüvekkel vagy margitvirággal, mivel viráguk nagyon hasonlít egymáshoz, azonban a levelek alakja egészen más. A mélyen hasadt, keskeny cimpájú levelek rövid nyéllel kapcsolódnak a szárhoz, a szeletkék széle fűrészes. A csöves virágok sárga színűek, a nyelves virágok fehérek.  Nyílt gyepek, homokos területek virága, mellyel május végén, júniusban találkozhatunk virágos állapotban.
  • Az ebszékfű Magyarország egész területén megtalálható, gyakori gyomnövény. A legtöbb növénykultúrában megtalálható, de leginkább a kalászos gabonákban jellemző a jelenléte. Azokkal együtt fejlődik, így betakarításra termést érlel.  legtöbbször egyszerre találhatunk rá a szarkalábbal és pipaccsal. Kaporlevelű ebszékfűnek is nevezik, mélyen szeldelt levelei miatt.
  • A kamilla kedvelt gyógynövényünk, nem tévesztendő össze a gyógyításra alkalmatlan rokonaival, például az ebszékfűvel, ami teljesen szagtalan és gyógyászatilag értéktelen. A másik rokonfajnak, a sugártalan székfűnek (M. suaveloens) is üreges kúp alakú a virágzata, de nyelves (azaz sugár-) virágai hiányoznak. Mivel gyenge illata van, a népgyógyászatban néhol az igazi kamilla helyett alkalmazzák.

Farkas Kornél Mogyoród térségében fotózta le a káprázatos tájat, búzavirággal, pipaccsal és kamillával.

Orbán Andrea a Zala-rétről készített mesés felvételeket. Már virágzik a fokozottan védett sárga sásliliom (Hemerocallis lilioasphodelus), a Szibériai nőszirom (Iris sibirica) és a Kígyógyökerű keserűfű (Persicaria bistorta).

Sebestyén Henrietta fantasztikus fotója a Fertő tónál született, százszorszépek és ürgék társaságában.

Címlapfotó: Barabás Hajnalka

Vadvirágos sávokkal védekeznek a kártevők ellen a termőföldeken
Igyekeznek növelni a gabonaféléket támadó kártevők természetes ragadozóinak számát, és csökkenteni a permetezés mennyiségét. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik