Virágzó vidékünk

Ma újraindul az ország egyik legszebb erdei kisvasútja

Fokozatosan újraindul az erdei turizmus Somogyban. Május 23-án szombaton üzembe áll a Mesztegnyői Erdei Vasút, hétvégenként pedig a Hotel Kardosfa étterme is várja a vendégeket. A továbbra is fennálló járványhelyzet miatt azonban az általános óvintézkedéseket kirándulás közben is be kell tartani, olvasható a SEFAG Zrt. közleményében.

Szakaszosan tér vissza az élet a SEFAG Zrt. kezelésében lévő turisztikai létesítményekbe a somogyi erdőben. A korlátozások feloldását követően elsőként a szabadtéri programlehetőségek indulnak újra. A zselici erdőben lévő Hotel Kardosfa már május 15-én megnyitotta éttermét a vendégek előtt. Egyelőre még csak korlátozásokkal: csak péntek és vasárnap között, délutánonként várják az erdei ínyencségekre vágyókat, akik a teraszon foglalhatnak helyet, betartva az asztalok közötti kellő védőtávolságot.

Május 23-án pedig kigördülnek a remízből a Mesztegnyői Erdei Vasút szerelvényei. Az első járat szombaton 10 órakor indul Mesztegnyőből Felsőkak felé és egy órai ott-tartózkodás után tér vissza.

A szerelvények a járványhelyzet időtartama alatt hétvégéken és ünnepnapokon járnak majd. A távolságtartás szabályainak betartása miatt korlátozott utaslétszámot tudnak fogadni, ezért a vonatozást tervezőknek javasolt előzetesen bejelentkezni.

Mesztegnyőnél közlekedik az ország egyik legszebb erdei kisvasútja
Magyarországon tucatnyinál is több, második virágkorát élő erdei vasút működik.

A SEFAG Zrt. tervei szerint a következő hetekben az egyelőre zárva maradó létesítmények, így a Zselici Csillagpark és az erdei szálláshelyek is megnyitják a kapukat. A Deseda Kalanderdő, a Ropolyi látogatóközpont a Zselicben, a parkerdők és a túraútvonalak pedig a lezárások idején is látogathatóak voltak és természetesen a jövőben is várják a természetbarátokat.

A társaság munkatársai mindenkit arra kérnek, hogy az erdei pihenés során is tartsák be járványügyi előírásokat: közösségben viseljenek védőmaszkot, tartsák a megfelelő távolságot, gyakran mossanak kezet, és ha betegek, mindenképpen maradjanak otthon. Így megelőzhető a koronavírus újabb elterjedése és szabadon járhatunk továbbra is kikapcsolódni a természetbe.

A Börzsönyben is újraindulnak az erdei vasutak

Napelemes Vili betoppant a Börzsönybe
A térség az ország legnagyobb összefüggő lakatlan erdőterülete.

Szombattól újra üzemel két börzsönyi erdei vasút, a vonatok a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút vonalán közlekednek – közölte az MTI-vel az Ipoly Erdő Zrt. csütörtökön.

A Királyréti Erdei Vasút felújítása tavasszal kezdődött, ott jelenleg teljes pályazárral folyik a munka, így néhány hónapig még nem fogad látogatókat.

A társaság tájékoztatása szerint a felújítás ezen szakaszában a Kemencei Erdei Múzeumvasút még fogad utasokat, így a járvány miatti korlátozások feloldását követően újra pályára állnak a kisvasúti kocsik. Szombat, vasárnap és ünnepnapokon – a felújítás miatt rövidített szakaszon – Kemence – Godóvár állomás között sűrűbb menetrend szerint utazhatnak a vasúton.

Újra várják a látogatókat a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasúton is. Az Ipoly Erdő Zrt. felhívta a figyelmet, hogy az utazás alkalmával kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése és a másfél méteres védőtávolság tartása, kivéve az egy háztartásban élők vagy egy utazóközösségbe tartozók között.

Mint írják, a vasúti kocsikat naponta fertőtlenítik és lehetőség szerint nyitott ablakokkal közlekedtetik. A biztonságos távolság betarthatósága érdekében, ha szükséges, korlátozzák a felszálló utasok számát.

A kirándulók a ide kattintva tájékozódhatnak az aktuális menetrendekről.

Világrekordot tart a budai hegyek gyermekvasútja
A budai kirándulások kedvenc utazási járműve a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút.

Kiemelt kép: SEFAG Zrt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik