Virágzó vidékünk

Kincsként óvják az Alföldön az ország egyik legritkább vadvirágát

Mintegy 350 tő a teljes állománya a Körös-Maros Nemzeti Park területén.

Magyarországon a kónya zsálya, vagy másik ismert nevén a bókoló zsálya kizárólag a Dél-Tiszántúlon, a Körös-Maros Nemzeti Parkban fordul elő, itt van elterjedésének a nyugati határa, írja weboldalán a nemzeti park.

30 millió forint értékű vadvirágmezőt találtak Debrecen közelében
Több ezer tőből áll a felfedezett csillagvirág-populáció.

A bókoló zsálya a magyar flóra egyik legveszélyeztetettebb faja, a populációinak kis mérete és termőhelyének kis kiterjedése miatt. Fő elterjedési területe Magyarországtól keletre húzódik a sztyepp zónában egészen az Urál-hegység déli előteréig.

A fokozottan védett növény május közepén van csúcsvirágzásban, a hatalmas tőlevelei azonban már két hónapja kihajtottak. A virág természetvédelmi értéke 250 ezer forint

Fotó: Salicyna/Wikimedia Commons

Két jelentős, őshonos állománya van hazánkban, mindkettő a Körös-Maros Nemzeti Parkban: Kondoroson, illetve az Orosháza melletti Tatársáncon. Jelenleg a kondorosi őshonos állomány nagysága körülbelül 250 tő körül van, az Orosháza határában lévő Tatársánci ősgyepen pedig mintegy 100 tő kónya zsálya virágzik.

A korábbi években mindkét őshonos termőhely puffer-területén magvetéseket végeztek, melynek eredményeként tovább sikerült szaporítani az állományukat.  Két telepített állománya a Csanádi pusztákon, illeetve a Dévaványai-Ecsegi pusztákon található.

Kiemelt kép: Ihor Klishch/Wikimedia Commons

Ez a vadvirág csak két dombon található az országban
A hármaslevelű fogasír igazi növényritkaság hazánkban, és most nyílik.
Olvasói sztorik