Virágzó vidékünk

Órákon át küzdöttek egy siklóval a tüneményes gemenci fekete gólya fiókák

A napokban méretes siklót kaptak enni, de azt hosszas harc után sem sikerült lenyelniük. A történetről videó is készült.

2013 óta – tavaszi érkezésüktől nyári vonulásukig – különös figyelem kíséri egy fekete gólya pár életét a bekamerázott gemenci fészekben.

Idei fészekfoglalásuk után gyorsan költésbe kezdett a két madár. Márciusi landolásuk után a hónap végén három tojás került a fészekbe, melyek közül az utolsóból május 1-jén bújt ki a fióka.

Május 10-én a gólyáknál sem ritka szelektálás során az egyik szülő a legkisebb fiókát kidobta a fészekből, így a megmaradt két kisgólya felnevelését folytatja azóta a pár.

A fiókák tüneményesek, egészségesek, szépen fejlődnek, már megjelentek rajtuk az első fekete tollak. Ekkortól a szülők hosszabb időre is magukra hagyják őket és csak rövid időre járnak vissza a fészekbe megetetni őket, és egy ilyen látogatás sokszor egy percig sem tart.

A kamera tanúsága szerint a fészekbe felhordott táplálékból az valószínűsíthető, hogy  a szülők az aszályos időszakban nehezen gyűjtik össze a szükséges mennyiséget. Az lenne az ideális, ha főleg halakkal etetnék a kicsiket, de mostanában főleg kígyót, békát kapnak a fiókák.

A napokban az egyik szülő egy nagy siklót vitt a fészekbe, a fiókák pedig órákon át küzdöttek a zsákmánnyal, próbálták lenyelni, de nem sikerült. Az egyre tanácstalanabb szülő végül valószínűleg elvette tőlük a táplálékot. A történetet a kamera képeinek segítségével rögzítették, és arról egészen bámulatos videót készített a Gemenc Zrt.

A fészek élete IDE KATTINTVA követhető.

Kiemelt kép: Gemenc, gólyafészek kamera

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.
Olvasói sztorik