Virágzó vidékünk

Újra őröl a felsőszentiváni szélmalom

Óránként akár 200 kg gabonát képesek megőrölni a 80 centiméter átmérőjű malomkerekek.

Augusztus 13-tól a felsőszentiváni szélmalomban ismét őröltek a malomkövek, ahol sajtónyilvános eseményen őrölték meg az idei búzát. A helyiek a vidék legszebb búzáiból válogatták a próba- és bemutatóőrléshez a szemeket, amelyhez a megyei önkormányzat is hozzájárult a „megye búzájával”.

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzata idén is felkérte Bács-Kiskun megye településeit, hogy a Megye Kenyere elkészítéséhez ajánljanak fel a településükön aratott legszebb búzából, hogy elkészülhessen az összefogás nemes szimbóluma, a Megye Kenyere a nemzeti ünnepre.

Túristvándi vízimalmának nincsen párja Európában
Szabolcs-Szatmár-Bereg gyöngyszeme az öreg kontinensen egyetlen ilyen méretű és típusú szerkezet.

A 19. századi technológia a mai kor minőségében és eszközeivel kivitelezve nagyszerű turisztikai attrakciót eredményezett a bunyevác településen. A tönkrement ikonikus malmot újjáépítették és az országban egyedülállóan nem csak látogatható, hanem dolgozik, őröl is a szentiváni csodamasina. A mai kor emberének szinte elképzelhetetlen megoldásokkal, agyafúrt gépészeti megoldásokkal működik, őröl, immár két malomkerékkel a malom.

Fogaskerék áttétele a felsőszentiváni szélmalomban. Fotó: MTI/Sóki Tamás

A szerkezet 4 méter/szekundumos szélnél már 6 kW energiát termel, amellyel óránként akár 200 kg gabonát képesek megőrölni a 80 centiméter átmérőjű malomkerekek.

A megye egyik legszebb turisztikai beruházása kiállításoknak, bemutatóknak is helyet ad majd a jövőben és várja az érdeklődőket Felsőszentivánon.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Egyedüli magyar mesterként épít újjá évszázados malmokat
Tamás Péter 19 év alatt tíznél több vízimalmot épített újjá Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik