Virágzó vidékünk

Dübörög a vargánya szezon az Őrségben

pixabay
pixabay
Hogy  meddig tart a szezon, az abszolút időjárásfüggő.

Egy biztos, ahol a vargánya anyja, vagyis a hófehér kajsza lisztgomba megjelenik, ott nagy eséllyel találunk vargányát is. Az útszéli autók, a kosárral, vödörrel felszerelt biciklisek jelzik, hogy nagy a gombászókedv Vas megyében, írta a Vaol.

Kapcsolódó
Kétkilós vargányát találtak a Bükkben
A gigagomba a reggeli órákban egy cseres erdőben került a kosárba.

Hogy  meddig tart a szezon, az abszolút időjárásfüggő. Kell a meleg, de kell a csapadék is. Most bőven van vargánya, és tavaly egészen az év végéig kitartott a gombászidény, még december 3-án is találtak vargányát a térségben.

Az őszi vargányának még most is szezonja van, és ez a jó időnek köszönhető. A holdállás sem mindegy, ezt sokszor mondták a nagy tapasztalattal bíró öregek. Az őszi vargányának nincsen párja, mert ez egészséges és ropogós. Persze jó a nyári is, de abban általában sok a féreg és a kukac

– mondta a portálnak a viszáki Pungor Géza, aki régóta járja az erdőt, és gyűjti a gombát.

Az Őrség különösen jó terepe a vargányának

Jellemzően szeptember végén van a gombák nagy őrségváltása. A melegkedvelő fajok helyett előjönnek az ősziek, ezek gyakorlatilag a tartós fagyok beálltáig uralják az erdőt, köztük a vargánya is

– említette a férfi.

A vargánya tejfölös krumplilevesbe kiváló, és pörköltnek sem utolsó. Van, hogy egyszerűen kirántják és majonézes burgonyával kínálják, vagy olívaolajon és hagymaágyon futtatják meg. Nyersen, hajszálvékonyra forgácsolva igazi ínyencségnek számít, szárítva pedig télen is kiváló.

Kapcsolódó
Hajnali fagyban is bőven szedtek vargányát Nógrádban
A mínusz 2 fokos hideg sem volt akadálya az erdőjárásnak.
Olvasói sztorik