Életmód

Csillagos ötöst érdemel környezettudatosságból a debreceni Cekker

Öröm ide betérni, és jót is teszünk vele.

A fejlett országokban óriási pazarlás folyik napjainkban: gondoljunk csak arra,mennyi pékáru kerül esténként a kukába a szupermarketek polcairól, hogy mennyi élelmiszert dobnak ki az éttermek, cukrászdák. De ne menjünk ilyen messzire, hisz elég, ha mindenki a saját háza táján kezd söpörni először, ahelyett, hogy ujjal mutogatna bárkire.

Egy átlagos háztartásban ma Magyarországon a 2018-as adat szerint egy ember nettó kidobott élelmiszer-mennyisége évi 33 kg. Európában pedig csak a szemétbe dobott élelmiszerből egy éven át lakhatna jól 200 millió ember.

A környezettudatosság a pazarlás megfékezésével kezdődik.

Erre a következtetésre jutott Kálmán Veronika is, amikor 2018 márciusában megnyitotta Debrecenben Cekker nevű élelmiszerboltját. Az ötlet már korábban megfogalmazódott benne, mikor Németországban dolgozott: ott már 2013-ban nyíltak meg sorra az olyan üzletek és üzletláncok, ahol nem használnak az áruk eladásához felesleges csomagolóanyagot, de főleg a műanyagot mellőzik.

A Cekker elnevezést sem a véletlen szülte, hanem nagyanyáink bevált kis bevásárlótáskája: a cekker, amit minden alkalommal magukkal vittek a boltba, és nem szaporították a műanyag szemetet feleslegesen. Egy ilyen házi készítésű cekkert a régimódi cekker mementójaként ki is akasztott a bolt falára Veronika , és emlékeztetőként, hogy az első lépés megtétele a környezettudatosság felé csakis rajtunk áll.

Fotó: Sokszínű Vidék

A csomagolási hulladék mellett a kis bolt az élelmiszerhulladék csökkentéséhez is segítséget nyújt, mert elég mindenből annyit vásárolnunk, amennyire adott esetben szükségünk van. Persze, így mindenképp megfontolt vásárlói magatartást kell tanúsítanunk, ami a pénztárcánknak és a jövőnknek feltétlenül jót tesz, ha le is kell mondanunk a bőség zavaráról. De milyen jó, ha nem kell mindent kidobni a spájzból, mert a moly befészkelte magát a lisztbe vagy a kölesbe, amit talán éppen egy nagy áruházlánc polcáról hoztunk haza, anélkül, hogy tudtunk volna róla.

A fűszereknél különösen jól érzékelhető a hulladékcsökkentés lehetősége. Gondoljunk csak bele: a fűszereket 5-10-20 g-os kiszerelésben forgalmazzák leginkább, ráadásul ezek az adagok is jóval nagyobb csomagolást kapnak, mint amennyi igazából szükséges lenne, anyaguk pedig többnyire műanyag vagy kombinált aromazáró tasak, vagyis ha külsőre papír tapintású is, belül műanyagréteggel bevont, ami az újrahasznosítást is nehezíti.

Galéria

Igaz, hogy ez a fajta, csomagolásmentes vásárlás a hagyományosnál több időbe telik, és jobban meg kell tervezni. Mert a Cekkerben nemcsak lekapjuk a szemnek és szájnak ingerlő, színes műanyagba burkolt terméket a polcról, hanem annyit veszünk, amennyire szükségünk van – és nem műanyag csomagolásban.

A Cekkerben vásárolhatunk úgy, hogy viszünk magunkkal saját tárolóedényeket, üveget, de vehetünk akár vászonból készült zacskókat helyben is. Már kenyértartó és uzsonnás tasakok is kaphatók, több méretben, ezekben négy napig is friss marad a pékáru

– mondja Veronika.

És hogy van-e igény ilyen jellegű boltra?

Egyre többen vannak, akik keresik a lehetőséget, hogy műanyagmentesen vásároljanak, és nagyon megörülnek, amikor rám találnak, vagyis a boltomra. A vevőköröm legnagyobb részét a 30-as, 40-es anyukák teszik ki, de jönnek egyetemisták is. Volt, aki az óvodáskorú gyerekével jött be, és elmondta, a kicsi rágta a fülét egyfolytában, hogy műanyag nélkül vásároljon, mert nem akarja, hogy szegény teknősöket megöljék a nejlonzacskókkal és a szívószálakkal

– meséli a bolt tulajdonosa.

Van itt minden, amire a mindennapokban szükség lehet, a kínálat pedig a vásárlói igényekhez mérten folyamatosan bővül. Az akciókról a bolt Facebook oldalán is értesülhetünk. Tea, kávé, liszt, cukor, dió, mák, édesség, fűszerek, hidegen sajtolt olajok, tészták, szappanok, fogkrémek, arcápoló krémek, természetbarát csomagolóanyagok vászonból és függönyből, hogy csak néhány fontosat soroljunk fel a teljes árukínálatból.

Fotó: Cekker bolt/Facebook

Ez utóbbi, a függönyből készült tasak azért is volt fontos, mert sokszor reklamáltak a szupermarketekben az eladók és a kasszások, hogy nem látszik, mi van a zacskóban, és nem engedték a használatát. Ennek az álproblémának az áthidalására született meg a függönyből készült bevásárlótasak és táska, amibe így most már bármit tehetünk, elfogadják a multiknál is.

Szerencsére ebben is érződik a pozitív változás, már egyre kevésbé találkozik az ember az elutasító magatartással, ami a saját vászontáska vagy függönyzacskó használatát illeti.

Kiemelt kép: Sokszínű Vidék

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik