Életmód

Felébresztették szunnyadó álmából a tótokföldi tanyát

Környezetbarát módszerekkel, saját kezűleg újították fel a lepusztult házat, hogy életvitelükkel is példát mutassanak a tanyájukon.

Krémer Karina és Fogarasi Norbert még 2015-ben döntött úgy, hogy vidéken kezdik meg a közös életüket, és ehhez megfelelő helyszínt is találnak.

Fotó: Krémer Karina
Fotó: Krémer Karina
Fotó: Krémer Karina

Sokáig keresgéltek Siklós környékén, hisz mindketten ott laktak korábban, Karinát pedig a munkája a mai napig a városhoz köti. Végül a Duna-Dráva Nemzeti Park csücskében leltek rá arra a településre és házra, amely mindkettőjük szívét megdobogtatta, és meglátták benne a lehetőséget. Ez a kicsiny aprófalu vagy inkább tanya pedig nem más, mint a kilenc lelket számláló Tótokföldje, ami tulajdonképpen a szintén picinyke Old község egyik külterületi részének számít közigazgatásilag, 14 kilométernyire Siklóstól.

Szándékosan kerestünk egy csendes, szinte lakatlan kis zöld zugot, ahová elvonulhatunk a világ elől, és megvalósíthatjuk a terveinket, ami a biogazdálkodást és a környezettudatos életmódot jelenti

– meséli Karina.

Norbi korábbi szakmai tapasztalatai a házfelújítás során is jól jöttek, hiszen vályogházakat renovált. A portát akkor pillantották meg, amikor Eperjespusztára mentek egy fóliakertészetbe, hogy saját maguknak is vásároljanak néhány palántát, a tanya pedig útba esett. Egy hét múlva megnézték, és rögtön eldöntötték, ez a ház kell nekik.

Fotó: Krémer Karina
Fotó: Krémer Karina

Kiderült, milyen kicsi a világ, hisz Karina egykori rendvédelmi tanáráé volt a ház és a hozzá tartozó 1,2 hektáros birtok. Mivel akkor még nem voltak Aranykalászos gazdák, előbb ki kellett vonatniuk művelés alól a területet, aztán pedig rögtön hozzá is láttak a felújítási munkálatoknak.

Az a hosszútávú célunk, hogy önellátó települést hozzunk létre, vagyis az itt lévő házak mind magukat tartsák fenn előbb-utóbb. Ennek a kezdeményezésünknek nevet is adtunk, a birtokunkat Zelentor NaturFarmnak neveztük el, és terveink között szerepel, hogy hamarosan a környéket is elláthassuk 100%-os bio termékeinkkel

– említi Karina.

Galéria
Fotó: Krémer Karina

Szeretnénk megosztani a nagyközönséggel a mindennapos küzdelmeinket, a módszereinket, a megoldásainkat, hogy segíthessünk minden érdeklődőnek, aki hasonló gazdálkodásra, életmódra adja a fejét. Példát mutatunk, hisz a környezettudatosságban ez a legfontosabb

– teszi hozzá a gazdasszonnyá avanzsált Karina.

Manapság már az interneten, a Facebook oldalukon is segítik az érdeklődőket.

Három éve lakik a tanyán életvitelszerűen a pár, és az elektromossági munkálatokon kívül mindent a saját két kezükkel újítottak fel. A tégláig lepucolták a házat, majd maguk készítették el természetes, környezetbarát anyagokból, vályogból, agyagból, mészhabarccsal, fából a külső és a belső részeket egyaránt. A terület nem volt közművesítve, így saját házi vízművet hoztak létre.

A fúrt kút segítségével a talajvizet hasznosítják minden olyan tevékenységhez – wc-öblítés, mosás, takarítás, jószágok itatása -, amihez nem szükséges ivóvíz. 

Az autentikus berendezésű és teljesen környezetbarát vidéki ház és tanya minden részletét úgy alakították és alakítják, hogy ne terheljék a környezetet.

Fotó: Krémer Karina
Fotó: Krémer Karina

A zöldségeket és gyümölcsöket is teljesen vegyszermentesen termesztik, egyelőre saját használatra, de idén Aranykalászos gazdák lettek, őstermelők, így nyártól piacra is hordják a megtermelt árut.

Galéria
Fotó: Krémer Karina

A fő profiljuk egyelőre a kecsketenyésztés, 34 állat található belőlük a tanyán. A jószág minden részét hasznosítják: kecsketejet, sajtot készítenek, de a húsát is szívesen fogyasztják. Van még baromfi, csirke, kacsa, gyöngytyúk, pulyka, és hobbiállatként, a saját örömükre két szép lovat is tartanak.

A ház és a birtok csinosítgatása folyamatos, hisz egy vidéki házban, ráadásul egy ekkora tanyán mindig akad tennivaló.

Kiemelt kép: Krémer Karina

Dózerolás helyett csodát tettek a romos, öreg házzal
Ha valaki igazán kitartó, nincsen lehetetlen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik