Életmód

Átírta a pandémia a termelői piac iránti igényeket Jánossomorján

Jánossomorja Televízió
Jánossomorja Televízió
A pandémiának nincs mit köszöngetni, mégis, a járványhelyzet mutatta meg a termelői piac fontosságát és segített a környezettudatosabb vásárlás népszerűsítésében Jánossomorján.

A Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorja teljesen felújítja termelői piacát, hogy modern és felelősebb vásárteret kínálhasson termelőknek és vásárlóknak egyaránt.

Hosszú évekig csak vágy volt a hatezer fős, osztrák határ menti kisvárosban, hogy egy értékes termelői piacon, helyben vásárolhassanak a lakók, vagy árulhassanak a helyi termelők. A piacozás mellett számos érv is felsorakoztatható – ezt mi meg is tettük korábban itt. A közel 120 milliós felújítás segíti a lokális és környezettudatos szemléletű vásárlást, de hogy erre az átlag vásárlók is rászoktak, az jórészt a pandémiának köszönhető.

Kapcsolódó
Három megyében kínálja háztáji kincseit a jászsági gazda
Egy kistermelő mesél arról, milyen utakat kell bejárni, amíg a termelői piacra kerülnek termékei.

Négy éve a művelődési ház udvarán nyitottak egy szabadtéri piacteret, ám az még korántsem vonzott annyi látogatót, mint amennyit a városvezetés szeretett volna. A Mosonmagyaróvár, Csorna és Győr vonzáskörzetében lévő, határszéli kisváros vásárlóereje a nagyobb központokra fókuszált.

Emelkedett cekkerszám a pandémiában

A pandémia megváltoztatta az embereket és a vásárlási szokásokat is

– mondta a Sokszínű Vidéknek a művelődési ház igazgatója, a piac szervezője, Lacknerné Fördős Klára.

Ahogy fokozatosan bezárult az élet és fontosabb lett a tömeg elkerülése, a nagy bevásárlóközpontok mellőzése, úgy érkeztek egyre többen és többen a péntek reggelente nyitó helyi piacra kosarakkal, cekkerekkel, és árus stand is egyre több tarkállott.

Itt az emberek betarthatták a védekezési intézkedéseket, mégis szabadabban, biztonságosabban vásárolhattak, ráadásul egymással is könnyebben válthattak szót. Valamit megőrzött a piac a veszélyhelyzet előtti időkből.

– tette hozzá.

Képgalériánk fotói a termelői piacon készültek

Galéria

A termelői piac iránti igényt szerették volna idejében meglovagolni, így felújítási tervet dolgoztak ki, és pályáztak a piac fejlesztésére, hogy a kvázi felszabadulás után is kézenfekvő legyen a lakóknak, környékbelieknek a termelői piac látogatása.

A pályázatot siker koronázta március közepén, így közel 100 millió forintot nyert az önkormányzat a Széchenyi 2020 EMVA pályázati forrásból, 15 százalékos önrésszel.

Kevesebb szállítás, kevesebb csomagolás

A heti egy délelőtt nyitva tartó piacra a kisváros 40 kilométeres körzetéből érkeznek az árusok. Lőrincz György polgármester elmondta, a piacfejlesztés azért is öröm Jánossomorja számára, mert egyszerre lokálpatrióta és környezettudatos.

A piacunk értékes, mert helyben vásárolhatunk friss, minőségi árut, egyenesen a termelőtől, tiszta kereskedelemmel, és mindezt zöldebben, környezettudatosabban tehetjük, hiszen kevesebb a szállítás és szinte alig terheli csomagolás az árut.

– említette a polgármester.

A felújítás után a piactéren fedett és térburkolattal ellátott eladótér, standok és passzázs, akadálymentes mosdók, rakodóterek várják majd a vásárlókat és a helyi, illetve környékbeli őstermelőket, árusokat. De maga a tér is megszépül és jobban szolgálja a látogatókat, egyebek között ivókutakkal, kerékpár-tárolókkal, asztalokkal és zöld felülettel. A munkák már nyáron elkezdődhetnek és jövő tavaszig be is fejeződnek.

A pandémia előtt egyébként közel 300 termelői piac működött az országban.

Kapcsolódó
Így vásárolnak zöldséget a magyarok
A falun élők 22 százaléka fogyaszt minden nap zöldséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik