Életmód

Szemet gyönyörködtető fagybuborékok borították a Holt-Maros jegét

Facebook / Farkas Ágnes
Facebook / Farkas Ágnes
Minden évszakban meseszép a tóparti sétány.

A szegedi Farkas Ágnes egy Maros parti séta alkalmával érdekes látványt örökített meg a folyó tükörsima jegén.

Az újszegedi holtág mélyéről felszabaduló metánbuborékok bár veszélyes gázokból származnak, mégis megmozgatták a természetbarát fantáziáját.

Néhány napja, délután fényképeztem a buborékokat. Egyik kedvenc helyem az újszegedi Holt-Maros, ott láttam meg a különleges természeti jelenséget. Különleges látvány volt, ráadásul Szegeden elég ritka jelenség

– mesélte Ágnes a Sokszínű Vidéknek

Valójában káros folyamat eredményezi a szemet gyönyörködtető jelenséget. Az elmocsarasodó tavak és folyók a Föld számos pontján metánbuborékokat engednek a felszínre.

A felszabaduló gáz jelentős mértékben hozzájárul a levegő hőmérsékletének emelkedéséhez, így tovább gyorsítja a globális éghajlatváltozást. Földünkön óriási méretekben is zajlik ugyanez, a szibériai mocsarakból a metángáz kibocsátása hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Farkas Ágnest egyik kedvenc helye már tavaly is megihlette, a Holt-Maros partján meseszép fotókat készített az őszi lombruhát öltött fákról. A mesebeli helyet, ahová a szegediek gyakran járnak kikapcsolódni, még évekkel korábban rendbe tették. A gyermekes családok, a horgászok, a kutyások, a csendre és pihenésre vágyók különösen megkedvelték a rendezett, mégis vadregényes vízpartot.

Sokat túrázom, sétálok a természetben. Olyan 4-5 éve fotózom komolyabban, illetve, inkább csak amatőr szinten. Szeretem megmutatni a kamerám segítségével, hogyan látom a világot, ami körbevesz bennünket.

A természet és a városias környezet jól megfér egymás mellett Újszegeden. Nádi poszáta, törpegém és nádirigó mellett mocsári teknősök és kétféle védett bogárfaj egyedei élnek a Holt-Marosnál. A száznegyvenhárom madárfajnak otthont adó holtág átlagos vízmélysége 1,5 méter.

Kapcsolódó
Teknőscsapat napozott a szegedi kertvárosban
Tizennyolcan fértek el a farönkön, volt akinek csak a másik hátán jutott hely, a tizenkilencedik a magányt választotta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik