Életmód

Taroltak a magyar erdészmérnök fotói Horvátországban

Jakabházy Miklós
Jakabházy Miklós
A győztes képek Tatán készültek. Az egyik az Öreg-tóról kihúzó vadludakat örökítette meg, a fotósorozat pedig a Fényes Tanösvény ködös, mesevilágát.

A Horvát Erdészeti Egyesület idén 18. alkalommal rendezte meg a Bjelovari Fotószalon „Erdő az erdész szemével” című fotópályázatát, ami egy nemzetközi megmérettetés, az indulók a világ bármely részéről nevezhetnek, csak azt kell bizonyítaniuk, hogy erdészek.

Mivel én erdőmérnökként végeztem az Erdészeti és Faipari Egyetemen, így pályázhattam. Tavaly, az egyik tanítómesterem, Tarjáni Antal ajánlotta figyelmembe ezt a lehetőséget, de akkor nem sikerült ilyen sikert elérnem. Most viszont együtt válogattuk ki a fotókat és talán ez is segített a sikerben

– mondta el a Sokszínű Vidéknek Jakabházy Miklós, aki természetfotósként rendszeresen járja a hegyeket, völgyeket és több különleges fotójáról is írtunk már.

Galéria
Jakabházy Miklós

Természetesen nagyon örülök a győzelemnek, arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy mindkét kategóriában engem hirdetnek ki első helyezettnek

– emelte ki a fotós, aki az egyéni képek között a Telített légtér című munkájával győzött, a fotósorozatok kategóriában pedig a Fényes Tanösvényen fényei névre keresztelt sorozata ért első díjat.

Minden kép Tatán készült. Az egyéni képek között díjazott Telített légtér című képem egy őszi reggelen, az Öreg-tóról kihúzó vadludakat örökítette meg. A vadlúdszezon Tatán nekem egy örök szerelem. A sorozat egy másik csodahelyen, a Tatai Fényes Tanösvényen készült egy februári hideg hajnalon

– mesélt az alkotásokról Miklós, aki kiemelte, hogy a Tatai Fényes Tanösvénynek hideg, szélcsendes téli hajnalokon nagyon különleges hangulata van. A 20 fokos forrásvíz a felette lévő hideg miatt gőzölög, így egy ködös mesevilággá változtatja az égerlápot.

Jakabházy Miklós

Mivel olyan szerencsés vagyok, hogy itt vezetek hajnali fotós túrákat, így sikerült elcsípnem egy ilyen ködös hajnalt, ahol a mínusz 8 fokban a fákon vastag zúzmara rakódott le

– így a fotós.

Kapcsolódó
Napkeltekor bandázó muflonokkal szemezett a természetfotós
Éveket várt az újabb találkozásra a fiatalember, aki 30 méterről, 40 percen keresztül fényképezhette a népes muflon családot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik