Ez a fatüzelésű kemence visszavisz minket egészen az ókorig, amikor még nem bonyolították túl az ételek elkészítését sem, bárki számára könnyen és olcsón elérhető, sütésre alkalmatos eszközöket használtak, amit a rendelkezésre álló anyagokból, földből, sárból és vesszőből bárhol gyárthattak maguknak. Ilyen ez az egyszerű agyagkemence is. Könnyen megépíthetjük otthon is, ha egy két dologra odafigyelünk, és követjük az építési útmutatót.
A kenyértől a pizzáig vagy a süteményekig bármi megsüthető benne, ahogy egy jó cserépben főtt-sült töltött káposzta elkészítése vagy a gyümölcsök szárítása is lehetséges benne. Nézze meg a bemutatót, és készítse el otthon a saját sütőjét.
1. lépés
Kell az alap a kemenceépítéshez, hogy a megfelelő hőelvezetés és szellőzés biztosított legyen. Az ábrákon látható az egyik lehetséges megoldás: üvegre simított fűrészpor, agyag és tűzálló tégla a tetejére.
Az építéshez szükséges anyagok
- agyag
- homok
- faforgács
- durva fűrészpor vagy durva szalma
- finom, apróra vágott szalma
- víz
- sütőajtó
- tűzálló tégla
2. lépés
Az alap elkészítése után fedjük be agyaggal a tűzálló téglákat, támasztéknak mogyoróvesszőt vagy fűzfavesszőt is használhatunk a vázhoz. Itt csak egy vastagabb tartógallyat használunk hozzá. Az ajtót is helyezzük be, hogy a nyílást megfelelően alakíthassuk ki.
3. lépés
A sárral elkevert szalmával keretezzük a kemence nyílását. Végül égessük ki jól a nedves agyagot.
4. lépés
A finomra aprított szalmát keverjük, tapossuk össze jól a sárral.
5. lépés
A megfelelő hőtartás fontos a kemence esetében, hogy az étel ne csak megégjen, hanem át is süljön. Hogy ez megvalósulhasson, kenjünk még egy réteg nedves faforgácsos agyagot az alapformára, aminek az elkészítését a 4. lépés szemléltette.
6. lépés
Dekorálhatjuk is kedvünkre a nedves agyagot. Majd végül ezt a réteget is jól égessük ki, aztán pedig élvezzük a kemencében sült finomságokat.
Régen így csinálták
Így is lehet
Ez a kemenceépítési módszer a Római Birodalom muzeológiai feltárásaiból és az általunk épített agyagkemencék gyakorlati tapasztalataiból származik – írja a kemencebence.hu
A kemence felépítése: kő alapépítményre helyezett vesszőváz és 15 cm vastag agyagtapasztás
Vázrendszere: mogyorófavessző-fonat, nyers, jó minőségű
A tűztalaj anyaga: 6 cm vastag, kissé képlékeny, tömörített agyag, 10% aprított szalmaadagolással.
Füst kivezetése: A füst kivezetését egy nagyméretű fél téglával letakarható és szabályozható nyílással kell megoldani úgy, hogy a belső térben a nyílás magassága felett legalább a tévő magasság felének megfelelő hőcsapda alakuljon ki.
Hőcsapda: Az a tér, amely a beáramló levegő és a kémény nyílásán kiáramló füstgáz útvonalát nem érinti, de a hő akkumulálódása végbe tud menni. A tér fölött beépített agyag az elsődleges hőtároló, ami a belső, felső sugárzást végzi.
A kemence kiszárítása: Az agyagkemence természetes száradását nem kell kivárni, két-három napos szikkadás után célszerű megkezdeni a szárító fűtést. A szárítás lassú legyen, de folyamatos.
A teljes kiszáradás után kívül-belül tömörítsük be agyaghabarccsal a felületeket.
Üzembe helyezés: Ha a tömörítések is megszáradtak, a külső felületet akár le is meszelhetjük.
A füstkivezetéshez készítsük oda a téglát, amivel a huzatot is szabályozhatjuk, és a kemencét lezárhatjuk.
Fontos, hogy a kemencénket olyan helyre építsük, ahol nem éri állandó esőzés.
Fontos, hogy a kemencénket olyan helyre építsük, ahol nem éri állandó esőzés.
Kiemelt kép: goodshomedesign.com