Kertünk-Portánk

Famatuzsálemeket ment meg ég és föld között a faápoló

A fiatal erdésztechnikus a fák megmentése mellett fontos missziójának tekinti a környezettudatos gondolkodás széles körű terjesztését.

Börzsei Bence faápoló vérbeli profi, igazi szakmai megszállott, egy személyben erdésztechnikus, alpinista, emelőgép kezelő és lelkes természetvédő. Édesapja és nagyapja is erdész volt, így nem meglepő, hogy Sopronban és Bécsben is ebben az irányban képezte magát. Kihívásokkal teli munkája az emberek környezetének biztonsága mellett Földünk fáinak megmentését is szolgálja.

A fiatalember száz kilós termetével kilóg a faápolók sorából – Fotó: Börzsei Bence
A faápoló munka közben – Fotó: Börzsei Bence

A hatalmas fák árnyékot adnak, kiválthatják egy-egy házban a légkondicionálót is, tisztítják a levegőnket és az esztétikai élmény sem elhanyagolható szempont. Értékesebb az életterünk, ha vannak benne fák. De azok a fák legyenek biztonságosak, egészségesek – én erre törekszem.

– mondta a Sokszínű Vidéknek a faápoló.

Földünk erdeinek fái termelik az élőlények számára nélkülözhetetlen oxigént – Fotó: Pixabay

A fák csodálatos teremtmények, megérdemlik az odafigyelést, a gondoskodást. Amennyiben az ültetésüktől kezdve gondoskodunk ezekről az élőlényekről, akkor sokszorosan meghálálják a törődést.

Hazánkban is fokozott védettséget élveznek az őshonos erdők
Százéves erdeink jobb megismerése és védelme mindannyiunk közös érdeke.

Börzsei Bence gyerekkora óta szeret a fákkal foglalkozni, kis korában rengeteget járta az erdőket, ez motiválta amikor a soproni iskolába jelentkezett és elvégezte az erdésztechnikus képzést. A fiatal szakember hamar rájött, nem a “nagy egésszel”, az erdőkkel szeretne foglalkozni, sokkal inkább egy-egy fával. Szinte az összes nagyobb fővárosi kertészeti cégnél dolgozott parkfenntartásokon alkalmazottként, azonban nem tudott azonosulni a cégek módszereivel, ezért végül belevágott saját vállalkozásába.

Minden fa egy élőlény, szüksége van a gondoskodásra. Városokban élő fáknál különösen fontos, hogy biztonságosak is legyenek, ne potyogjanak le száraz ágak, az emberéletet vagy az épületeket, értéktárgyainkat ne veszélyeztessék. Folyamatos odafigyeléssel, nem csupán esztétikus, egészséges fák vehetnek minket körbe, de biztonságban is érezhetjük magunkat alatta.

Épített környezetben az épületet verő vagy vezetékre lógó ágakat vissza kell vágni, Fotó: Börzsei BenceBence munkatársaival Budapest fáinak szakszerű ápolását, megmentését, szükség esetén kivágását is elvégzi. Szívvel-lélekkel, no és nem kevés technikai felszereléssel felvértezve dolgozik télen-nyáron. A fiatalember gyakran kényszerül akrobatikus mutatványokra, munkája komoly fizikai felkészültséget igényel.

A mai napig minden egyes általam ápolt fára emlékszem, mindegyik kicsit a szívügyem is. Épített környezetben, a magyarországi városokban és falvakban a fák gondozása, a faápolás még gyerekcipőben jár, de egyre nagyobb rá az igény. Missziómnak érzem, hogy a közgondolkodást formáljam e téren. Ápoljuk, óvjuk meg fáinkat és tegyük ezt úgy, hogy biztonságos ékei legyenek bármilyen településnek, udvarnak!

Néhány fontos tanács Börzsei Bencétől:

  • Az épített környezetben legfontosabb szempont a biztonság, ezt soha nem szabad elhanyagolni, így az épületet verő vagy vezetékre lógó ágakat vissza kell vágni.
  • Ahhoz, hogy a fákon segítsünk, a beteg, száraz és a keresztbenövő, súrlódó ágakat le kell vágni, ilyenkor tiszta metszlapokat kell hagyni, nem pedig lehasadt kéregdarabokat.
  • Arra mindig figyelni kell, hogy a koronának maximum 1/3-át vegyük vissza bármilyen metszésről legyen is szó, de ha lehet, akkor még kevesebbet és inkább gyakrabban oldjuk meg a metszési munkákat.

Az egyik legemlékezetesebb munkája egy hatalmas japánakác ápolása volt, amit egy kollégájával együtt nagyjából 6 óra alatt sikerült elvégezni. Erről videót is készített, melyet Börzsei Bence a Facebook-oldalán is közzétett.

Galéria
A japán akác metszés előtt

Gyümölcsfák metszését inkább a kertész kollégákra bízom, az idősebb, rosszabb állapotú gyümölcsfa-matuzsálemek mentését viszont szívesen csinálom – ez leginkább a fa statikai megerősítését jelenti. Az “idős élettárs” iránt kialakult érzelmi kötődés miatt a megőrzést szolgálja az ilyen jellegű munka.

Végső esetben elkerülhetetlenül ki kell vágni az idős, vagy kiszáradt fát, a faápoló ilyenkor igyekszik ötletekkel ellátni az embereket, hogy a hőn szeretett fa emléke megmaradhasson. Akár muskátlitartó lesz a törzs egy darabjából, akár asztallapot erősít rá a gazda, így vagy úgy, de mindenképpen újjászületik a fa.

https://www.facebook.com/brightyhome/photos/a.237776436625171/619549028447908/?type=3&theater

Igazából mindegy, hogy egy szeletet őrzünk meg az adott fából, faragunk belőle valamit vagy más módon újrahasznosítjuk, a lényeg, hogy az emléke megmaradjon. Szeretem, hogy munkám nyomán megrendelőim többsége is így gondolkodik.

A fák ápolása sok szempontból lehet pozitív hatással az életünkre. Egy szép fa kisebb élőlényeknek, madaraknak, denevéreknek is otthont nyújt, és számunkra is kedvező, ha a szúnyogirtást a fáinkon élő tollas barátainkra bízhatjuk. Odúkezeléssel az idősebb fák állapotán sokat javíthatunk. A beavatkozás során kitisztítják a nyílást, szükség esetén egy rézcső behelyezésével segítik elő a csapadékvíz akadálytalan lefolyását, megakadályozva a fa további korhadását.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Börzsei Bencét a közelmúltban kereste fel soproni alma materének egyik tanára, aki azt kérte tőle, hogy mutassa be az erdész tanulóknak a faápolás rejtelmeit. Sikeres előadása során a szakember örömmel tapasztalta a fiatal erdész-tanoncok téma iránti őszinte érdeklődését és lelkesedést. Reméljük, hogy Bence faápoló munkássága nyomán egyre több emberben tudatosul a természetvédelem fontossága, a fák tisztelete.

Kiemelt kép: Börzsei Bence

Őshonos erdők születnek a Maros ártérben
A hullámterekben nem könnyű az erdőterületek felújítása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik