Kertünk-Portánk

Így készíthetünk csodás dekorációt hortenziából

Az elmúlt években újra reneszánszát éli a hortenzia. Nem véletlen, hiszen igen látványos virág. Néhány érdekességet és hasznos tanácsot viszont jó tudni e "csodakölteményről".

Bár a nagymamáink kertjében tündöklő kerti hortenziák egy időben eltűnőben voltak, manapság újra hódítanak ezek a gyönyörű, eredetileg Japánból származó, rengeteg színben pompázó, évelő növények.

  • Akár két méteresre is képesek megnőni.
  • Igen gazdag a színválasztékuk: a fehértől a rózsaszínen át piros, lila- kék vagy akár foltos színűek is lehetnek. Fontos tudni, hogy a kék nem alapszíne, hanem rózsaszínből lehet „előállítani” savanyú földbe ültetéssel és timsós vízzel történő locsolással. A 6.0 pH alatti – savas – földben kékül be, míg a 6.0 pH fölötti földben rózsaszínű lesz.
  •  Alapvetően árnyékkedvelő növény, tűző napon gyorsan tönkremegy.
  • A tápdús, jó vízvezető, de nem túl száraz, kissé savanyú talajt kedveli, így – a rhododendronhoz hasonlóan –érdemes savanyú földet vásárolni hozzá.
  • Ültetésnél továbbá fontos számolni vele, hogy méretes bokrokká növik ki magukat, így legalább 1,5 méter távolságot érdemes tartani közöttük. Bár megfelelő körülmények között tartható cserépben is (kizárólag szabadban!), mégis leginkább kiültetéssel tudunk szép, dús bokrokat varázsolni kertünkbe.
  • Évelő növény, alapvetően takarást sem igényel, bár nagy hidegben azért érhetik fagykárok, amik ellen takarással lehet védekezni.
  • Nagyszerűen mutat árnyékliliomok, szívvirágok társaságában.
  • Ahogy a neve is utal rá (Hydrangea= sok víz), szereti a rendszeres öntözést, nyári melegben naponta érdemes vízzel kínálni. Vízhiányra azonnal lekonyuló virágokkal reagál.
  • Ami a színválasztékát illeti, a fehérből nem lehet kéket alkotni, ehhez rózsaszínű vagy kéken vásárolt virágokkal érdemes próbálkozni. A timsós öntözést  (10 liter vízhez 2 evőkanál timsó)  virágzáskor szoktam elkezdeni és egész nyáron locsolom vele heti 2 alkalommal. Minél több timsós locsolást kap, annál mélyebb, élénkebb kék színben fog pompázni. Timsó egyébként gyógyszertárban vagy gazdaboltban is beszerezhető.
  • Mint minden növény, a hortenzia is meghálálja a tápoldatozást, amelyet a tavaszi-nyári időszakban érdemes rendszeresen elvégezni rhododendron tápoldattal.
Fotó: Benkő Erika

Metsszük-e a hortenziát?

A hortenzia metszése nem túl bonyolult, típustól függően változik az időzítése, amely szép és bőséges virágzást biztosít. Míg a kevésbé gyakori kúszó hortenziát (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) nyáron, elvirágzás után érdemes megszabadítani a túlnőtt hajtásoktól, a kerti hortenzia (Hydrangea  Macrophhylla) metszésére a fagyveszély elmúlását követően a tavasz a legmegfelelőbb időszak. Fagykárok esetén az élő részig célszerű visszavágni a károsodást szenvedett ágakat. Ha a kerti hortenzia túl nagyra nőne, annak erőteljes metszése válhat szükségessé, ekkor az összes ágát visszavághatjuk 30-50 cm hosszúságúra. Az év folyamán a cserjén új ágak hajtanak majd ki.

Galéria
Fotó: Benkő Erika

A több éves cserjék rendszerint jól viselik az erőteljes tavaszi metszést, de az egész növényt érintő, túlzásba vitt visszavágás következtében csökkenhet a virágzás mértéke az elkövetkező néhány nyáron. A virágzáskiesés megelőzése érdekében a nagymértékű metszést osszuk el három-négy évre, így csökkentsük fokozatosan a növény méretét.

A szívósabb tányérvirágzatú hortenzia virágait elvirágzás után vágjuk vissza a virágzat alatti második levélpárig, hogy ezzel megelőzzük a magérést, amely folyamat jelentős energiát vonna el a növénytől. A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) szintén  fás hajtásokon virágzik. Tél végén, kora tavasszal kell őket talajszintig visszametszeni, illetve, ha magasabb növényt szeretnénk kapni, 30-50 cm-re vágjuk vissza.

Fotó: Benkő Erika

Hogyan és mikor szárítsuk?

Tény, hogy minden virág, így a hortenzia is a bokron mutat a legjobban. Nálunk viszont már olyan mennyiségben virágzik, hogy az alsó hajtások gyakorlatilag a földön fekszenek, ezeket le szoktam vágni. Gyönyörűen mutat vázában is, de szárítva még tovább megőrzi szépségét (bár színe valamelyest megfakul). A szárított virág remekül használható koszorú készítéséhez vagy akár asztaldíszekhez is.

Bár a hortenzia bokron is nagyon szépen, papírszerűvé szárad, ha intenzívebb színeket szeretnénk, akkor a virágok lemetszésének ideális ideje a szezon vége felé, augusztus és október között van, amikor a nagyobb szirmok épp elkezdenek hervadni vagy színt váltani. Én nagyon kedvelem az őszi, kifakult, igazán rusztikus színeit is, amik már inkább pasztellesek, rózsaszínes-zöldesek-halvány kékesek.

Fotó: Benkő Erika

A szárításra kétféle módszer is ajánlható. Első lépésként vágjuk le a hortenzia virágait a bokorról. Mindegyiket kb. 20-30 cm hosszú szárral együtt metsszük le. Ezután távolítsuk el a szárakról a leveleket. Vagy a száránál fogva, fejjel lefelé fellógatva, hűvös, tűzőnaptól védett, szeles helyen szárítjuk (pl. pincében) vagy pedig „vizes módszerrel” vázába tesszük úgy, hogy a szárak legalább félig vízben álljanak. Ezt követően a vízre már ne töltsünk rá; hagyjuk, hogy a vázából lassacskán elpárologjon. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy a hortenzia természetes úton szépen megszáradjon, ahelyett, hogy egyszerűen kiszáradna. Mire a víz teljesen elpárolog, a hortenziának száraz, papírszerű tapintása lesz; ekkor már készen áll arra, hogy szárazvirágként felhasználjuk. A megszáradt virágokat egyszerűen vázába is tehetjük, de akár dekoratív koszorút is készíthetünk belőlük.

További fontos tudnivaló, hogy a hortenzia viszonylag mérgező növénynek számít, így fogyasztása semmiképpen nem ajánlott!

Szerző: Benkő Erika, akinek  további szépségeit, praktikáit a Rusztika oldalon csodálhatjátok.

Újra nagy kedvenc a hortenzia, mutatjuk hogyan hoz mesés virágözönt
Így lesz kék, vagy ha úgy szeretnénk, újra rózsaszín a hortenziánk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik