Kertünk-Portánk

Ezer színben pompázik a mesés előkert Berettyóújfalun

A középső rész többnyire díszkövekből készült, két részt mulccsal színesítettek, míg a negyedik negyedre műfüvet terveztek.

Török Richárd és Mészáros Gabriella 2018 őszén gondoltak először arra, hogy a ház előtti körülbelül 40 négyzetméteres kiskertet átalakítsák, rendezetté varázsolják, mert abban nem tiszta fű, hanem gazos hajtások nőttek. Emellett az egyenetlen talaj miatt a ,,fűnyírás” mindig nehézkes volt, a közepén lévő bodza hajtások pedig szintén a gondozatlan kert képét erősítették. Az őszi átalakítás végül az esős időjárás beköszönte miatt elmaradt, de tervükről nem mondtak le.

Tóparti szerelem ihlette a gyönyörű gesztelyi portát
Szerelmük mementója a kerti tavacska.

Nem sokkal korábban sikerült a ház szigetelését és színezését megoldanunk, így a ház körüli udvar rendezése, első körben a kiskert átalakítása volt a következő célkitűzés, mert mindenképpen meg szerettük volna csinálni

– mondta el Richárd.

A munkálatok végül tavasszal kezdődtek meg. Indulásként egy föld munkagép segítségét vették igénybe, amely kiszedte a bodza hajtásait és egyenesre húzta le a talajt. Ezután Richárd és Gabriella elkezdhették az átalakítást. Minden hétvégét a kert társaságában töltöttek.

Galéria
Fotó: Török Richárd

Valami egyedit és színeset szerettünk volna, melynek kivitelezését megelőzően sok ihletet merítettünk a Pinterest oldalról, azonban minden ötletet saját ízlésünkre formáltunk. Végül azt hiszem így sikerült megvalósítanunk elképzeléseinket. Azt tudtuk, hogy a növények köré díszkövek és mulcs kombinációját akarjuk, így először ezeket az alapanyagokat vásároltuk meg, az előkészítéshez szükséges geotextillel együtt. Be kellett szerezni továbbá egy kis kerítést is, hogy a 4 kutyánk ne a kiskertben élje ki az ásási szenvedélyét a továbbiakban

– mesélt az indulásról Richárd.

A két fiatal ezután felkeresett egy kertészetet, ahol ismét a színek győzedelmeskedtek. Változatos színű és virágú évelő növényeket kerestek, mert ilyeneket szerettek volna telepíteni. Ezután kezdődhetett a tényleges építés, aminek először csak néhány támpontja volt: egy fa szélmalom, amit mindenképpen a kert részévé akartak tenni, valamint a cél, hogy a kertben megjelenjen az állatvilág is, mivel Richárd és Gabriella nagy állatbarátok.

Így került egy fém gekkó, egy fémből készült kócsag, kerámia csiga és néhány kismadár is a növények közé.

Galéria
Fotó: Török Richárd

Egy kis kerti tavat is akartunk, amit végül üvegzúzalékból készítettünk el a könnyebb kezelhetőség érdekében, mellé kifejezetten vízi világot idéző nádat választottunk, ami gyönyörű narancspiros virágot hoz. A kiskertet négy részre osztottuk, középre egy kis mutatós fát szántunk, a választás egy tarka lombú tujára esett. E köré került a kínai jin-jang szimbólum.

– emlékeztek.

Mivel a ház előtt a középső rész többnyire díszkövekből készült, a másik két részt mulccsal színesítették, míg a negyedik negyedre műfüvet terveztek a fiatalok, mely véleményük szerint ismét a színek kavalkádját erősítette.

Maga a kialakítás már a megvásárolt anyagok alapján jött magától, egyik ötletet követte a másik. A kerítés mellé egy kis ösvény került, melynek teknős alakú térköveit magunk készítettük. Sajnos a telepítés folyamatát megzavarta a vakonddal való küzdelem, ezért úgy döntöttünk, hogy a félig kész kertet visszaszedjük és vakondhálót terítünk le, erre egy réteg föld került, majd rá a geotextil. Emiatt az incidens miatt közel egy hónap volt, míg elkészült

– összegezte Richárd.

Galéria
Fotó: Török Richárd

Kiemelt kép: Török Richárd

Telkibányán nincs szebb a nyugdíjas házaspár kertjénél
A mesekert a hegyekben áll a virágos zempléni településen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik