Kertünk-Portánk

Így tegyük télállóvá négylábú kedvencünk lakhelyét

Fontos a jó kutyaól az udvaron tartott ebeknek.

Bár mostanában egyre hektikusabb az időjárás, nem ritka a novemberi melegfront sem, de az is biztos, hogy nem múlik el tél kemény mínuszok nélkül. A legjobb, ha felkészülünk a téli hidegre, és felkészítjük rá kedvencünket is. Különösen fontos ez akkor, ha kutyánk a kertben lakik.

Fotó: Pixabay

Az udvaron tartott kutyáknál a legfontosabb, hogy legyen egy szélvédett, száraz helyük, ahová behúzódhatnak rossz időjárás esetén az elemek elől. Ha megfelelő kutyaházról gondoskodunk, a zord tél sem okoz kedvencünknek gondot, hisz egy jó kutyaól védelmet nyújt a széltől, csapadéktól és fagytól egyaránt.

A kutyaház téliesítése

A kutyaház vásárlásánál vagy építésénél fontos, hogy megfelelő méretűt építsünk vagy válasszunk, hisz sem a túl kicsi, sem a túl nagy nem jó. El kell férnie kényelmesen, viszont a túl nagy kutyaól nem tartja meg az állat testmelegét.  Emiatt javasolt a lapos tetős kutyaól, mivel a sátortetősnek nagyobb a belmagassága, írja a Kutyabarát helyek.

Szigetelés

A kutyaólat szigetelni is kell, ha nem akarjuk, hogy kis kedvencünk dideregjen benne. A hungarocell vagy polisztirollapot tegyük az alulra szánt falapokra, majd az egészet burkoljuk még egy falappal. Ezt a tetőnél és a ház oldalainál is érdemes elvégezni, így garantáltan kellően hőszigetelt lesz a lak, és bent tartja a meleget. A kutyaól bejáratára tegyünk fel egy pokrócot, szőnyeget vagy átlátszó műanyag fóliát, amit a kutya a fejével vagy az orrával könnyedén elmozdít a ki-be járkáláskor. Nem mindegyik kutya viseli el ezt a “bejárati ajtót”, és előfordulhat, hogy leszedi. Hideg időben tegyük fel újra, kétszer-háromszor, de ha továbbra is lerágja, az azt jelenti, hogy enélkül sem fázik a helyén a kutya.

Fotó: Pixabay

Béleljük is

Friss szalma vagy forgács a legjobb erre a célra, de az iratmegsemmisítőből maradt papírhulladék is megteszi jobb híján. A törülközők vagy takarók azért nem a legjobbak,  mert könnyebben átnedvesednek a párától, és nehezebben száradnak, így kevésbé melegítik a kutyát. Azért, hogy kijáráskor a kutya ne hordja ki a szalmát, tehetünk fel egy kisebb küszöböt is az ajtóra. Jó megoldás az is, ha párnahuzatba töltjük a szalmát vagy forgácsot, így biztosan nem hordja ki azt az eb, és melegen tarthatja a házikóját. Viszont arra figyeljünk, hogy heti rendszerességgel cseréljük az almot.

Alátámasztás

Ha a kutyaól közvetlenül a földre kerülne, támasszuk alá, de még jobb, ha lécekre vagy dobogóra helyezzük szélvédett helyre, ahonnan még beláthatja a birodalmát házi kedvencünk. A megemelt kutyaól véd a talajmenti fagytól, tartós hidegben sem hűl ki az ól alulról, ráadásul esőben sem ázik fel. A raklap mellett pár bontott tégla is megteszi, de fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy stabilan álljon, bárhová is helyezzük az ólat.

Védett helyre tegyük

A kutyaólat széltől és csapadéktól védett helyre tegyük, amennyire lehetőségeink engedik. Az is fontos, hogy kedvencünk lakhelyét is tisztítsuk ki havonta. Ezzel a kártevők megtelepedését és elszaporodását is megakadályozhatjuk.

Fotó: Pixabay

Tilos a fürdetés

Télen soha ne fürdessük az udvaron tartott kutyánkat! Könnyen megfázik, és a jótékonyan védelmező faggyúréteget is lemossuk ezzel a fölösleges, sőt kifejezetten ártalmas tettel a bundájáról. Ha bárkiben kérdésként felmerülne, tisztázzuk: nyírni sem szabad ilyenkor hosszúszőrű kedvencünket.

Hidegben az ivóvize is könnyen befagyhat a táljában, így mindig ellenőrizzük, és töltsük fel az edényt langyos vízzel naponta többször.

Az állatvédő szervezetek minden télen találkoznak rosszul tartott házi kedvencekkel, akiket már nem tudnak megmenteni a kihűléstől és a fagyhaláltól. Ezért is nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk oda a kertben tartott háziállatainkra, hogy megelőzzük a bajt.

Kiemelt kép: Pixabay

Íme nyolc ismeretlen, de roppant cuki kutyafajta
Magyarországon nincsenek a top 10-ben, de nagyon barátságosak és szerethetők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik