Kertünk-Portánk

Stílusos vidéki otthont álmodtak a régi kockaházba

Apa és lánya közös terveiből és munkájából hívogató, barátságos porta lett.

Sok év budapesti élet után döntött úgy Magai Beáta, hogy vásárol egy házat Zala megyében, Lentiben, ahol született. Nem tervezte, hogy hazamegy, de szeretett volna egy saját zugot a szüleihez közel, ahová el tud vonulni. 4 éve aztán meg is találta a házikót, ami megfelelt az elképzeléseinek, és elkezdődhettek a munkálatok.

A ’60-as években épült kis ház toldozott-foldozott volt, mikor Beáta megvásárolta. A szoba-konyhához az előző tulaj plusz egy szobát, előszobát, kamrát és pincét épített. Ezt kezdte aztán a család felújítani.

Fotó: Magai Beáta

Beáta volt az ötletgazda, édesapja a kivitelező. Az asztalosmunkától a bádogosig, a kőművestől a burkolóig mindent az apa csinált meg, így csak a villanyszereléshez kellett külső embert hívni.

Hazajöttem hétvégére Pestről, kitaláltam, mi, hogyan lenne jó, és amikor egy hét múlva újra megérkeztem, édesapám kész is volt az aktuális munkával. Mindent, egyedül, a saját kezével

– mesélte Beáta.

Galéria
Fotó: Magai Beáta

Végül kialakult a végső forma: a két szoba mellé a konyhát és az előszobát egybenyitották, abból egy tágas nappali rész lett konyhával, a kamrából pedig fürdőszobát alakítottak ki. Készült egy terasz is, ahol pihenni lehet egy fárasztó nap után.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy nem dobáltunk ki semmit a házból, amikor megvettem. Sikerült mindent kicsit átalakítva felhasználni, amire pedig nem volt szükségünk, azt elajándékoztuk. A szobában talált szekrényt például átburkoltuk, előszoba szekrény lett belőle.  Régi, csodaszép poharakat is találtam, amiknek nagyon örültem. A régi ajtóból, ablakból, amit a padláson találtunk az előszobában fogasként és tükörként funkcionálnak. Egy lámpa, amin kékre cseréltem a búrát, szintén itt volt a vásárláskor a házban

– árulta el Beáta.

Galéria
A felújított lámpa - Fotó: Magai Beáta

Bár az eredeti tervek mások voltak, az élet úgy hozta, hogy 2019 januárjában egy elvégzett gombaszakértői vizsga és a vidéki élet utáni vágy végül visszahúzta Lentibe Beátát, így a hazaköltözés mellett döntött.

Beáta a gombaszakellenőri munka mellett sáfrányt és gombát is termeszt, tanfolyamokat, gombásztúrákat, táborokat tart, a ház és a hozzá tartozó terület pedig tökéletes a túra utáni pihenésre, beszélgetésre. A szedett gombák feletti eszmecseréknek álmodni sem lehetne jobb helyet – Magai Imre munkája otthonos hangulattal várja a betérő vándorokat.

Galéria
Fotó: Magai Beáta

Beáta egyetlen percre sem bánta meg, hogy úgy döntött, otthagyja a nyüzsgő fővárosi életet. Iparművész barátnőjével már újabb, kézműves táborokban gondolkodnak Beáta gombász táborai mellett, céljuk pedig, hogy az álomházból a vállalkozó kedvűek saját fonott kosárkákkal indulhassanak gombát szedni – talán már idén nyáron.

Kiemelt kép: Magai Beáta

Dózerolás helyett csodát tettek a romos, öreg házzal
Ha valaki igazán kitartó, nincsen lehetetlen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik